Kritiserar IF Metall.
Wanja Lundby-Wedin:

"Fel av Volvo att dela ut miljarder"

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin tycker att det var fel av AB Volvo att dela ut fyra miljarder kronor till aktieägarna tidigare i år. Hon är också självkritisk mot fackets agerande och anser IF Metall borde ha protesterat mot aktieutdelningen.

– Jag tycker att det är fel, alltså redan då borde man ha förstått att man inte skulle dela ut så mycket.

Vad tycker du om att IF Metall, åtminstone centralt, inte protesterade mot detta och sa att det var fel?

– Jag tycker att vi skulle ha varit tydligare där. Det hade varit bra, tycker jag.

Tidigare har IF Metalls ordförande Stefan Löfven försvarat Volvos aktieutdelning; trots företagets stora varsel av IF Metalls egna medlemmar.

– Det kan ju se märkligt ut, naturligtvis, men vi kan inte säga att vi inte ska ha några aktieutdelningar på en sådan här marknad som är beroende av aktieägare. Man måste se till att man har aktieägare som tar ett långsiktigt ansvar. Det finns ingen möjlighet att ha ett generellt förbud mot aktieutdelning, sa Stefan Löfven i februari.

I Ekots Lördagsintervju i dag, där Lundby-Wedin bland annat försvarade sitt agerande i AMF-affären, riktade LO-ordföranden också kritisk mot att LO inte informerades i förväg om IF Metalls omdiskuterade krisavtal.

Det historiska avtalet som öppnar för kortare arbetstid med lägre lön har splittrat LO:s förbund.

Wanja Lundby-Wedin blev inte informerad om avtalet förrän någon timma innan det skrevs på, något hon alltså beklagar.

– Jag tycker att det är beklagligt att det fanns en tid att diskutera detta. Jag är inte den som ska döma för att man väljer den är modellen. Industrin befinner sig i en stor kris och då kanske man tvingas till otraditionella lösningar. Men det hade varit bra om man hade haft en möjlighet diskutera detta inom LO så att det inte hade fått den störning som det fick inom andra förbund, säger hon.

In för höstens socialdemokratiska partikongress tänker Wanja Lundby-Wedin driva att Socialdemokraterna går till val på att avskaffa karendagen i sjukförsäkringen.

Det är ett krav som delegaterna drev igenom på LO:s senaste kongress trots en då ljum inställning från LO:s ledning, men som Lundby-Wedin nu alltså driver mot det socialdemokratiska partiet.

– Det är en väldigt tydlig klassfråga för det är arbetarklassen, inte minst arbetarklassens kvinnor, som tvingas till sjuknärvaro därför att man inte har råd att vara borta.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".