Sydafrikas nästa president Jacob Zuma. Foto: Themba Hadebe/Scanpix.

ANC nådde inte två tredjedels majoritet

I valet i Sydafrika fick ANC fick inte den två tredjedels majoritet som man tidigare trott, men vann ändå en säker seger, med sammanlagt 65,9 procent av rösterna. Landets näste president heter Jacob Zuma och han har mycket att leva upp till.

ANC vann med fler antal röster än i förra valet, men det räckte ändå inte till en två tredjedels majoritet, den gräns som oppositionen har varnat för att det skulle kunna innebära att ANC ensamt kan ändra grundlagen.

Oron kommer bland annat sedan ANC-regeringen upplöste antikorruptionsstyrkan Scorpions, som utredde korruptionsmisstankarna mot Jacob Zuma.

Han har haft oddsen emot sig, men trots våldtäktsrättegång och korruptionsanklagelser blir Jacob Zuma landets näste president.

Han deltog i antiapartheidkampen, levde i exil och satt fängslad på Robben Island tillsammans med Nelson Mandela. Hans största tillgång anses vara att han lyssnar och är en god medlare.

Nu har han mycket att leva upp till. Vallöftena har gällt fler jobb, bättre utbildning, hälso- och sjukvård.

ANC vann i alla provinser utom i Västra Kapprovinsen i landets sydvästra hörn. Där fick Demokratiska Alliansen för första gången egen majoritet.

Den tidigare antiapartheidkämpen Helen Zille blir ny provinsledare i regionen där arbetslösheten är lägre än i andra delar av landet, men kriminaliteten är hög och klassklyftorna stora.

Och Helen Zille kommer att göra sitt bästa för att försöka visa att hennes parti är bättre än ANC på att leverera.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".