Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hiv-kombination verkningslös

En kombination av tre hiv-mediciner som godkänts i Sverige har i tester utförda i USA visat sig vara verkningslös på hälften av de behandlade. Hiv behandlas vanligtvis med en kombination av tre eller fyra mediciner men kombinationerna testas inte innan de skrivs ut.
– Det kan finnas andra komplicerande sjukdomar hos patienten eller resistensmönster hos de virus patienten bär som gör att just den här kombinationen förefaller, när man gör den sammantagna bedömningen av patientens situation, som den mest gynnsamma, säger Ingegerd Hökeberg är specialistläkare på Läkemedelsverket. Verkningslös på hälften Den aktuella kombinationen som visat sig verkningslös på hälften av patienterna i den amerikanska studien består av medicinerna Ziagen, Epivir och Viread. Ingegerd Hökeberg anser att de som fått den aktuella kombinationen utskriven bör kontakta sin läkare för att diskutera behandlingen. Oklart hur många som fått kombinationen Hur många som fått dessa mediciner går inte att säga eftersom man bara för statistik över enskilda läkemedel, inte kombinationer. På marknaden finns i dag 16 mediciner mot hiv och fler är på väg. Men att testa hur de går att kombinera och vilken effekt dom har tillsammans är inte aktuellt säger Ingegerd Hökeberg. – Att effektivitetsbedöma alla möjliga kombinationer tror jag är helt ogörligt, rent praktiskt, säger Ingegerd Hökeberg, specialistläkare Läkemedelsverket. Är det här den första kombinationen som man har skrivit ut som visat sig inte fungera eller är det vanligt att det är så här? – Nej, det här är inte vanligt. Det är därför vi reagerar så snabbt och så kraftfullt för det här har vi inte sett tidigare, säger Ingegerd Hökeberg, specialistläkare på Läkemedelsverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".