Italien och Tyskland överens om EU-gränspolis

Det pågår diskussioner om hur EU:s gränser ska bevakas i framtiden. Om Italien och Tyskland får bestämma ska man skapa en gemensam EU-gränspolis. Det kom de båda ländernas inrikesministrar överens om vid ett möte i helgen.
De kallade det för projekt Neptunus, tysklands inrikesminister Otto Schily och hans italienska kollega Giuseppe Pisanu, när de båda träffades på Sardinien i helgen. De båda ministrarna är överens om att EU:s gränser måste skyddas bättre mot illegal invandring och smugglare. I korthet går projekt Neptunus ut på att skapa två övervakningscentra i Medelhavet. Ett som drivs av spanjorer och ett av greker. I Italien lägger man ett centrum som samordnar övervakningen av unionens flygplatser, medan tyskarna ska ansvara för bevakningen av EU:s yttre landgränser. Personal till de ”operativa enheterna” som det heter, alltså de enskilda gränsposteringarna, ska sedan komma från hela unionen. – Man måste inse att problemen är samma för alla, från Polen till Spanien. Att försvara sina nationsgränser innebär också att man försvarar Europas gränser, sade den italienske inrikesministern Pisanu på en presskonferens. Enligt den tyska inrikesministern är enigheten mellan de båda länderna total. Med två av EU:s största medlemsstater bakom förslaget har åtminstone ett litet steg tagits mot ett gemensamt gränsskydd. Enligt den italienska tidningen Corriere della Sera sa Otto Schily att ”nu återstår bara att stämma av med övriga medlemsländer. Men det handlar i stort sett om detaljer. Vi har redan beslutat om ett gemensamt skydd av våra yttre gränser.” Så sent som på EU:s toppmöte i Grekland i juni, beslöt de 15 medlemsländerna att avsätta uppemot 1,3 miljarder kronor för en gemensam gränskontroll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".