”Israel försöker döda fredsplanen”

Den palestinska myndigheten anklagar i dag Israel för att försöka döda den USA-ledda fredsplanen. Tonläget mellan parterna i Mellanöstern hårdnar dag för dag, och Israel förklarade i går att man nu ser alla den militanta gruppen Hamas medlemmar som mål för sina attacker.
Efter gårdagskvällens israeliska helikopterattack som dödade fyra Hamasmedlemmar i Gaza, har hoten om vedergällning framförts på nytt. Den israeliska försvaret uppger att de fått information om tre olika självbordsbombare från Nablus som ska vara på väg att utföra attacker mot israeler. Säkerhetstjänsten rapporterar också om ovanligt många hot, sedan Israel i fredags dödade en av Hamas högsta ledare. I Nablus på den ockuperade västbanken har israelisk militär infört utegångsförbud. Delar av Gaza har stängts av på nytt och den israeliska militären uppger att fler aktioner är att vänta de närmaste dagarna. I hopp om att kunna hejda israelerna har den palestinska myndigheten i helgen påbörjat en kampanj mot de militanta grupperna vapensmuggling, ett antal smuggeltunnlar in till Egypten har stoppats. Däremot har inte de islamistiska grupperna som Hamas och Islamiska Jihad avväpnats. Det är en mycket svårare uppgift som den palestinska myndigheten länge duckat för trots att det ingår som det första steget i fredsplanen. De islamistiska grupperna som Hamas har mängder av vapen. En man jag möter i Gaza som bär ett stort maskingevär över axeln förklarar att de är palestiniernas legala motståndsrörelse och att ingen kommer att kunna ta deras vapen ifrån dem. Den beväpnande mannen tror inte ett dugg på att den USA-ledda fredsplanen kommer att leda fram till en palestinsk stat om tre år. Att det i slutändan kommer upprättas en palestinska stat är han övertygad om, det står i koranen säger han. Israel kommer helt att försvinna, det står där med säger han.
Lena Begerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".