Förhoppningar om bättre fart i ekonomin

Chanserna för att konjunkturen ska ta fart har blivit lite bättre, enligt Svenskt Näringsliv. Tillväxten väntas bli 1 procent i år och 1,6 nästa år, samtidigt som inflationen är väg ner mot 1,5 procent. Men samtidigt ökar arbetslösheten något.
Det tar tid innan det blir ordentlig fart i svensk ekonomi, tror Stefan Fölster, som är chefekonom på Svenskt Näringsliv. – Vi ser en ljusstrimma vid horisonten. Det märks ännu inte i någon dundrande uppgång i investeringar och sysselsättning. Det kommer nog ta flera år, men vi ser signaler med en börsuppgång som uttrycker en optimism, en uppgång i investeringar och produktion i USA som ger lite draghjälp och också att svenska konsumenter törs köpa något mer. Men finns det fortfarande en risk för nya bakslag? – Det finns helt klart en risk om börsen faller igen, om det blir nya terrordåd ute i världen så kan uppgången komma av sig. Men mycket talar ändå för en gradvis förbättring. I er prognos försvagas dollarn, hur viktigt är det för att konjunkturen ska repa sig? – Det spelar en viss roll, men inte avgörande för Sveriges del. En starkare dollar är lite mer gynnsam för vår export medan en svagare dollar betyder att USA kommer på fötter snabbare och kan ge draghjälp åt världsekonomin, så det hänger inte på dollarn, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".