”ECB kan skapa EU-lag”

Organisationen EMU-nej i Stockholms län har dragit tillbaka sitt kampanjmaterial om den europeiska centralbanken sedan Dag Larsson, vice ordförande i EMU-nej Stockholms län, sagt i en Eko-intervju att det finns fel i materialet. Flera EMU-kritiker har hört av sig till Ekot och hävdat att materialet tvärtom är helt eller delvis korrekt.
På måndagsmorgonen sände Ekot en intervju med Dag Larsson, socialdemokrat och vice ordförande i EMU-nej i Stockholms Län, där han som svar på Ekots frågor sa att paraplyorganisationens information om Europeiska centralbankens, ECB:s, befogenheter innehöll felaktigheter. Broschyren har nu dragits tillbaka. Sedan inslaget sänts har flera EMU-kritiker hört av sig till Ekot för att säga att uppgifterna i kampanjmaterialet är korrekta, alternativt i stort sett korrekta. Per Håkansson, chefsjurist på Riksbanken, förklarar vilken formell lagstiftningsmakt ECB har. – Man kan väl säga att ECB har, som många myndigheter, rätt att utfärda bestämmelser som gäller deras verksamhet. Man kan jämföra det med att en del svenska myndigheter också har rätt att utfärda bestämmelser. På samma sätt som de svenska myndigheterna fått makt av regeringen eller riksdagen har ECB fått rätt att utfärda förordningar bland annat genom bestämmelserna i fördraget som medlemsländerna har kommit överens om, säger Per Håkansson. Kan man jämställa en förordning med en lag i det här avseendet? – Ja, det som kallas förordningar på EU-språk det är en typ av EU-lag. Så Europeiska centralbanken kan bestämma om penningpolitiken genom befogenheter som den har fått av rådet? – Ja, det finns en katalog över ämnen där ECB har makten att utfärda förordningar och det rör bland annat penningpolitiken, det rör hur de gemensamma betalningssystemen ska vara konstruerade och det rör en del frågor som är av intern karaktör för det ECB-systemet och kapital- och valutareserver, säger Per Håkansson. En annan fråga i den här diskussionen om ECB:s rättigheter är den om ECB har rätt att bötfälla medlemsländer som inte följer reglerna. Det har de inte, säger Per Håkansson. – Nej, detta bestämmelser som rör förhållandet gentemot företag. Så att ECB skulle kunna bötfälla medlemsländer stämmer inte? – Nej, det känner jag inte igen. Om man säger att ECB har dömande makt hur sant är det? – Det är i så fall lika sant som att en svensk myndighet kan döma ut en avgift mot ett företag som inte följer de regler som har bestämts, i den bemärkelsen har ECB en beslutsrätt. Att kalla den för dömande känner jag som jurist inte riktigt igen. Jag är inte komfortabel med det sättet att utrycka det, säger Per Håkansson, chefsjurist på Riksbanken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".