Allt större kistor försvårar kremering

Svenskarna blir större och det kan ställa till problem vid en kremering när ugnsöppningen i vissa fall är för liten för kistan. 

– Det var en kista som absolut inte gick att kremera som man valde att jordfästa istället, säger Bengt-Erik Eriksson, kundmottagare på en begravningsbyrå i Stockholm.

Hur påverkade det situationen runt om?

– Man har som anhörig då haft en tanke om hur det ska utföras, och den avlidne har kanske själv haft en önskan om att kremeras. Då får man göra ett nytt ställningstagande, men det praktiska får ju bestämma hur det ska genomföras, de blir ju så, säger Bengt-Erik Eriksson.

Den vanligaste kistan är 60 cm bred och 2 meter lång, men efterfrågan på andra storlekar ökar. Det finns ingen samlad statistik, men exempelvis Fonus kistfabrik har ökat sin tillverkning rejält och gör nu omkring 300 kistor med specialmått om året.

För att möta behovet kommer det nya krematoriet som ska byggas i Malmö ha en kremationsugn som kan kremera kistor som är upp till en meter breda.

Det hör till ovanligheterna att kremeringar inte alls kan genomföras. I de flesta fall som kistan är för stor för kremationsugnen transporteras kistan till ett annat krematorium istället. Men maxmåttet i dag är 90 cm.

Jan-Olov Andersson, vd på branschorganisationen Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, menar därför att det är bra att Malmö nu bygger en extra bred kremationsugn.

– Jag tycker att det är förutseende av Malmö att ta med i beräkningarna att vi i västvärlden blir större, när man nu gör investeringar, säger Jan-Olov Andersson.

Borde fler krematorier göra så?

– Ja, i de fall där man ska bygga nytt är det naturligtvis bra om man tänker i dessa banor, säger Jan-Olov Andersson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".