God för 129 miljarder.

Storbritanniens rikaste har blivit fattigare

Tidningen The Sunday Times publicerar i dag den årliga listan över de mest förmögna personerna i Storbritannien: The Rich List, som den kallas. Trots att det handlar om enorma sammanlagda tillgångar, så visar listan tydligt hur finanskris och recession har slagit till.

Rikast i Storbritannien för femte året i rad är Lakshmi Mittal, en 58-årig man med indiska rötter som har gjort sin förmögenhet inom stålindustrin. Han och hans familj har tillgångar värda 10,8 miljarder pund, det vill säga cirka 129 miljarder kronor.

Det låter kanske som en hisnade summa, men är trots allt drygt 60 procent mindre än vad han ägde för ett år sedan.

Tvåa på listan är ryssen Roman Abramovich, numera boende i Storbritannien och framgångsrik både när det gäller olja och engelsk fotboll. Hans förmögenhet är värd sju miljarder pund eller cirka 84 miljarder kronor. Och det är omkring 40 procent mindre än tidigare.

Femma på The Rich List återfinns svensken Hans Rausing med familj, med en förmögenhet på cirka 48 miljarder kronor. Det är 26 procent mindre än för ett år sedan.

Kärva ekonomiska tider med finanskris och recession har naturligtvis drabbat även de allra rikaste.

Sammanlagt har de tusen rikaste britterna tappat drygt 1 800 miljarder kronor av sina tillgångar, sedan den förra listan i The Sunday Times publicerades.

Antalet brittiska miljardärer, som alltså äger minst cirka tolv miljarder kronor var, har minskat från 75 till 43 stycken.

Men fortfarande finns många, många förmögna i Storbritannien och bland företagsledare och affärsmän återfinns många kändisar och idrottsmän. Rikast bland fotbollsspelarna är David Beckham. Här finns också musiker som Elton John och Paul McCartney.

En av de få vars tillgångar har vuxit är Mohamed El Fayed, ägare till varuhuset Harrods. Hans förmögenhet ökade med 17 procent förra året.

Sedan listan sammanställdes har naturligtvis tiderna blivit ännu sämre och konsekvenserna av det ser vi kanske om ett år.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".