Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg kritisk till USA:s bankhantering

Publicerat söndag 26 april 2009 kl 18.13

Sveriges finansminister Anders Borg varnar för att det är för tidigt att förklara att det har vänt inom världsekonomin. Han är också kritisk till hur USA har handskats med sin stora bankkris.

Anders Borg har i helgen varit på Världsbankens och Internationella valutafondens möte i Washington.

– Jag tycker kanske att det blir lite märkligt att tala om vändpunkter när vi i de flesta länder är på väg mot en påtagligt högre arbetslöshet, säger finansminister Anders Borg.

Anders Borg tycker alltså att man ska vara försiktig med att leta alltför positiva tecken i världsekonomin eftersom stora problem fortfarande återstår att lösa på många områden.

Och efter att ha varit i den amerikanska huvudstaden över helgen så är Anders Borg också kritisk till hur USA handskas med den stora bankkrisen i landet.

– Man har inte varit öppen och tydlig med att man ska reda ut de dåliga tillgångarna, man har inte förmått att garantera inlåningen på ett sätt som återställer förtroendet och man har inte orkat gå in med ägande i bankerna på ett effektivt sätt.

Och det är på den sistnämnda punkten som Anders Borg är mest kritisk mot USA. Istället för att bara skjuta till mångmiljardbelopp till flera av de krisdrabbade bankerna och exempelvis försäkringsjätten AIG, så borde USA istället ha tagit över ägandet i företagen helt, precis som den svenska regeringen gjorde under 90-talet.

Då kan staten garantera att utlåningen fortsätter trots kristider, man kan forma företagets ledning som man vill och dessutom lättare lyfta av de dåliga tillgångarna som många amerikanska banker fortfarande sitter på, säger Anders Borg, och han tror det framförallt är ideologiska hinder i USA som har satt stopp.

– Till slut kokar det ner till att det finns ideologiska skygglappar som gör att man har svårt att acceptera slutsatser att det är nödvändigt att staten äger banker, säger Anders Borg.

Anders Borg tycker också att när det gäller IMF:s krishantering så har för många frågor flyttats till G20-gruppen istället, där Sverige och många drabbade länder inte har någon representation alls, trots att de nordiska länderna och Baltikum tillsammans ger stora ekonomiska bidrag till IMF.

– Det är inte långvarigt uthålligt att man kräver stora insatser från vår sida om man sedan stänger dörren när man fattar besluten, säger finansminister Anders Borg.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".