Innebär ett undantag från Las. Foto: Pär Olsson/Scanpix.

Byggelever ska få förtur till byggjobb

Byggbranschen är hårt drabbat av lågkonjunkturen, och svårast är det för unga nyutexaminerade byggelever från gymnasiet. Men nu ska företagen tillåtas anställa elever från byggprogrammet, även om företaget sagt upp byggarbetare.

Det är en överenskommelse mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads som öppnar för att företag ska få anställa elever från byggprogrammet, även om företaget sagt upp byggarbetare.

– Vid normala förhållanden så gäller ju inte det här. Detta gäller just för denna situation att bereda eleverna en möjlighet att få ett jobb och stärka deras framtida möjligheter på arbetsmarknaden, för de kommer att behövas i framtiden, säger Lars Tullstedt på Sveriges Byggindustrier.

Det gäller för byggindustrin att behålla de unga trots att det är dåliga tider. Och arbetsgivare och fack är nu överens om att det som skedde under 90-talskrisen inte får upprepas. Då försvann en hel generation unga byggarbetare som inte tog sig in i branschen.

Uppgörelsen nu innebär ett undantag från Las, lagen om anställningsskydd, under 2009. Den som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning om företaget behöver folk igen.

Nu ska företagen i stället få anställa elever från byggprogrammet även om man tidigare sagt upp folk. De unga får alltså en förtur till jobben.

Byggindustrin och Byggnads är också överens om att under året gå med kortare anställningar av lärlingar, säger Lars Tullstedt.

– Det är för att stärka de lärlingar som är under utbildning i företaget, men som blir uppsagda ändå. Att kunna ge dem en ny fortsatt lärlingsanställning så att de kan få sitt yrkesbevis.

Här handlar det om 2 500 lärlingar som nu blivit uppsagda, säger Tomas Gustavsson, andre ordförande i Byggnads.

Det är ofta hårda motsättningar mellan fack och arbetsgivare i byggbranschen. Men det var lätt att bli överens om de unga och om lärlingarna, säger Tomas Gustavsson.

– Vi är oense om ganska mycket. Men just i fråga om yrkesutbildning och lärlingar, så är vi ganska överens om att det är oerhört viktigt för branschen att ha bra lärlingsutbildningar och att få in nytt folk i branschen. Det är på prov fram tills årsskiftet, sedan ska vi utvärdera och ta ställning till om vi ska ta det vidare, säger Tomas Gustavsson, andre ordförande i Byggnads.

Louise Andrén-Meiton
louise.anden.meiton@sr.se
Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".