Företag uppmanar anställda att rösta ja

Skogsföretaget Stora Enso uppmanar alla anställda i Sverige att rösta ja i den kommande EMU-omröstningen. I en broschyr till personalen argumenterar företagsledningen så starkt för en ja-röst, att flera arbetare tycker det känns obehagligt.
Skogsföretaget Stora Enso uppmanar alla anställda i Sverige att rösta ja i den kommande EMU-omröstningen. I en broschyr till personalen argumenterar företagsledningen så starkt för en ja-röst, att flera arbetare tycker det känns obehagligt. (Ekot) Marie Hansson arbetar vid Stora Ensos pappersbruk i Grycksbo. – Jag tycker det är fel för man måste ju få välja själv. De ska ju inte styra vad vi ska tycka. Men det företag du jobbar på tycker att du ska rösta ja? – Ja. Men jag tycker att man får rösta som man vill. Känner du att du får det? – Jag egentligen så blir det ju att företaget går ut och tycker att man ska göra så. Men det är ju fel. I broschyren framträder både företagsledningen och Pappers förbundsordförande Sune Ekbåge, och framhåller sina skäl till ett ja i folkomröstningen. Men att de anställda skulle kunna uppfatta det som att ledningen vill pådyvla dem sin åsikt, det håller Stora Ensos Sverigechef, Yngve Stade, inte alls med om. – Pådyvla är fel. Vi som företag tycker att det är vårt ansvar att tala om varför just det här företaget, Stora Enso, tycker att svenska kronan ska bytas mot euron. Det har vi gått ut med i en broschyr till alla våra anställda. Detta är ett sätt att försöka lyfta fram några sakliga argument varför det är viktigt för företaget och viktigt för våra anställda. Reaktionerna på broschyren har enligt facket varit olust hos vissa, andra har undrat om nej-sidan får samma möjligheter att informera i företaget. Pappers avdelning vid Stora Ensos bruk i Grycksbo har delat ut information för både ja och nejsidan. På bolagets pappersbruk i Nymölla i Skåne tror klubbordförande Tommy Nordqvist att de anställdas röstande knappast påverkas särskilt mycket. – Vissa säger at det här är den bästa reklam nej-sidan kan få, säger Tommy Nordqvist.
Johannes Rosdahl, SR Dalarna
Tor Danielsson, SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".