Kvinnor och barn på flykt i östra Burma. Foto: TBBC/Diakonia.

EU förlänger sanktionerna mot Burma

Den långt ifrån demokratiska militärjuntan i Burma visar en grymhet som främst riktas mot de etniska minoriteterna i landets östra delar. Ekot har träffat en kvinna, som vill vara anonym på grund av rädsla. Hon sköts två gånger innan hon lyckades fly.

Människor som används som levande minröjare, minderåriga som används som lastdjur av militären och systematiska våldtäkter är bara några av de metoder som den burmesiska militären använder sig av mot sin egen befolkning enligt en färsk rapport. EU kommer i dag att förlänga sina sanktioner mot Burma i ett försök att få landets styrande in mot en mer demokratisk väg.

Tårarna strömmar nerför kinderna när en kvinna som flytt Bruma försöker återberätta allt det grymma som den burmesiska militären utsatt hennes familj för.

Första gången de dök upp i byn sköt de henne först i ryggen och sedan avlossade de en kula som rev upp ett sår i huvudet. Hennes 2-åriga dotter tvingades se på.

Några år senare sköts hennes man till döds, också det inför sina tre barn och hustrun.

Då gjorde hon som mer än två miljoner andra burmeser gjort de senaste åren. Hon flydde till Thailand. Sedan två år bor hon och barnen i Sverige.

Organisationen Thailand Burma Border Consortium, TBBC, har i sin rapport koncentrerat sig på minoritetsgruppernas situation i östra Burma där en halv miljon människor lever som internflyktingar, berättar Duncan McArthur, på TBBC. Bara under det senaste året har mer än 66 000 människor där tvingats från sina hem. Vilket innebär ett liv under hemska förhållanden.

På punkt efter punkt bryter militärjuntan i Burma mot de internationella lagar och konventionerna som landet faktiskt skrivit på. TBBC menar att man borde överväga att åtala hela regimen för brott mot mänskligheten. Men få tror att det kommer att ske. Under tiden kämpar befolkningen för en daglig överlevnad i landet som kunde vara ett av Sydostasiens allra mest välmående.

Men trots att demokratidemonstrationerna blodigt slogs ner för drygt ett och ett halvt år sedan har inte protesterna helt upphört.

Det förekommer små dagliga protester runt om i landet. Men ingen vet om och i så fall när folk vågar sig på ett större uppror igen, säger Duncan McArthur. Men den burmesiska kvinnan har bara en enda önskan och det är att människor ska kunna få leva som människor utan rädsla i Burma någon gång.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".