Svenska vd-löner ökade med 70 procent på fem år

En ny rapport till, den av regeringen tillsatta, Förtroendekommissionen visar att de svenska chefslönerna har ökat med 70 procent under de senaste fem åren. Från näringslivshåll säger man sig inte känna igen de höga lönenivåerna.
Statsminister Göran Persson menar att ersättningsnivåerna kan vara ännu högre. – Själva lönen i sammanhanget, 70 procent på fem år, är väldigt mycket om man jämför med vad övriga arbetsmarknaden har fått. Men jag är rädd för, att om man också tittar på bonus och optioner, så är det vida större tal än detta. Så har man hela bilden klar för sig så skulle jag tro att 70 procent framstår som det mindre problemet i sammanhanget, säger Göran Persson. I USA tjänade en vd för 20 år sedan, ungefär 50 gånger mer än en industriarbetare. Idag tjänar direktören 430 gånger mer än arbetaren, i USA. I Sverige tjänade en vd för 20 år sedan ungefär 10 gånger mer än en industriarbetare. Idag tjänar direktören 32 gånger mer än LO-medlemmen. Cheferna i de stora börsbolagen tjänar i genomsnitt runt 10 miljoner kronor per år, medan en direktör i ett mindre bolag kommer upp i mellan en och två miljoner kronor. De riktigt stora pengarna ligger emellertid i optionsprogram och bonusavtal. Om alla optionsprogram löses in äger storföretagsledningar i Sverige i dag tre procent av börsvärdet, motsvarande ungefär 60 miljarder kronor. – Det är fruktansvärt stora tal. Det är fortfarande en helt ny grupp ägare som växer fram och som tillskansar sig en stor del av de företag de arbetar i. Det tycker jag är värt en diskussion. Bra löner ska de naturligtvis ha, särskilt om de gör ett gott jobb. men den här utvecklingen mot att ta över ägandet tycker jag är värt en mycket djup diskussion, säger Göran Persson. Stefan Fölster är chefekonom i Svenskt Näringsliv. – De allra flesta av våra medlemmar är i små företag som ser med förundran på höga vd-löner i en del stora företag. De känner inte igen sig och många är upprörda över detta. Nu tror jag dock att utvecklingen har brutits. Den kraftiga uppgången avsåg ju perioden 1997 till 2001. Efter det ser man något av en avmattning, säger Sven Fölster. Ordförande i Förtroendekommissionen är Erik Åsbrink. – Själva området löner och ersättningar är något som många pekar på när man diskuterar förtroendefrågor i näringslivet. Vad vi i slutänden kan komma med är förslag till åtgärder. Det kan i vissa fall handla om lagstiftning eller offentliga insatser. I andra fall handlar det om självreglering. Exakt hur den avvägningen ser ut kan jag inte svara på i dag, säger Erik Åsbrink. Tommy Fredriksson, Edward Unsgaard, Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".