Pillerförsäljning på nätet oroar myndigheter

Läkemedel som potensmedlet Viagra, antidepressiva Prozac och bantningsmedlet Xenical säljs lagligt via internet inom EU-länderna utan att läkaren träffat patienten. Björn Beerman på Läkemedelsverket har nu kontaktat Socialstyrelsen för att se hur man kan få stopp på försäljningen, som enligt honom kan vara direkt hälsofarlig.
– Det kan leda till svåra komplikationer. Dels kan man få ett läkemedel som inte passar en själv, dels kan produkten vara förfalskad och innehålla något helt annat, som kan vara farligt. I bästa fall innehåller den ingenting som är aktivt. Då blir man bara lurad ekonomiskt. Att beställa receptbelagda läkemedel via internet från till exempel USA är olagligt. Tullen beslagtar varje dag fem till sex paket med illegalt importerad medicin. Läkare skriver ut Men om en läkare inom EU har skrivit ut medicinen är försäljningen helt laglig. Den senaste tiden har försäljning av receptbelagda mediciner via internet blivit allt vanligare. Webbplatserna hävdar att de har läkare som skriver ut recepten, efter att patienterna fyllt i ett frågeformulär. Försäljningen skulle då bli helt laglig. Men det är inte billigare att köpa medicinerna på det här sättet. Enligt Björn Beerman är läkemedlen mellan två och fyra gånger dyrare om man köper från de här webbplatserna. Anonymitet lockar Tomas Kätterström driver en svensk sajt som säljer medicin på det här sättet och enligt honom är det troligen anonymiteten som lockar. – Jag tror det är folk som inte vågar gå till en läkare, som tycker att det är obehagligt. Kanske även sådana som gått till en läkare och fått beskedet att ”nej, du är inte tillräckligt överviktig för att få bantningsmedel”. Det är nästan dubbelt så dyrt att köpa på nätet. Varför är det så? – De vill ju tjäna pengar, det är ju ren kapitalism ju. Folk köper till de här priserna. Men enligt Björn Beerman är det här förfarandet helt förkastligt, det är viktigt att läkaren träffar patienten. – En läkare som ska ta hand om en patient med en depression ska naturligtvis träffa patienten, tala med patienten och undersöka patienten. Det räcker inte med att en person anser sig behöva ett antidepressivt läkemedel, och sen skickar in lite uppgifter via email till en läkare. Den läkaren beter sig klandervärt, säger han Björn Beerman har nu kontaktat Socialstyrelsen för att höra om försäljningen kan stoppas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".