Lugnt presidentval i Rwanda

Presidentvalet i Rwanda har gått lugnt till, det rapporterar EU:s valobservatörer i landet. Dagens presidentval är det första sedan folkmordet 1994.
Lugnt och ordentligt var de ord EU:s chefsobservatör Colette Flesh, tidigare utrikesminister i Luxemburg, använde i sin rapport hem idag för att beskriva Rwandas första val efter folkmordet för snart ett decennium sedan, då var tionde av landets invånare blev slaktad. Experiment i försoning Valet kan beskrivas som ett experiment i försoning, annorlunda än allting tidigare prövat, på samma sätt som hutuernas slakt av tutsier inte heller haft så många förebilder, under ett hundra dagar mördades 800 000 människor, grannar dödade grannar, lärare dödade elever, mor- o farbröder dödade syskonbarn, män dödade hustrur. Utgången given Mot den bakgrunden är valet särdeles extraordinärt; ett test på eller uttryck för hur de rwandiska folken, 85 procent hutuer och 15 procent tutsier, lyckats försona sig med historien och med varann. Att valet hålls, att det kunde hållas, och att det verkar ha gått bra, är bra mycket viktigare än utgången, vem som vinner. Det har hela tiden varit tämligen klart, att det blir den sittande presidenten Paul Kagame som väljs. Avstått från hämnd Det var denne gamle vapenbroder till den ugandiske ledaren Yoweri Museveni som drog igång rebellrörelsen som slutligen satte stopp för massakrerna och sen tog makten, och sedan dess lett landet patriarkalt men framgångsrikt med maktdelning, stabilitet och fred och framförallt, han har avstått från hämnden. Stegen till en europeisk demokrati är många och långa, men presidentvalet idag visar att Rwanda ändå har kommit ganska långt på sin väg. Ett valresultat väntas senare under måndagen eller tidigt på tisdagen. Ett officiellt resultat ska tillkännages först på onsdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".