Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskarna allt mer positiva till EU

Svenskarna är nu mer positiva än någonsin till EU, enligt SOM-institutets årliga mätning. 48 procent är för svenskt medlemskap och för första gången svarar en majoritet nej på frågan om Sverige bör lämna EU.

Nu börjar svenskarna acceptera EU på riktigt, enligt professor Sören Holmberg.

– Svenska folket sätter betyg på vad de tycker är bra eller dåligt. När vi jämför de senaste tio åren så är det frågor som till exempel har att göra med ekonomi, sysselsättning, miljö och brottsbekämpning där vi är mer positiva till ett EU-medlemskap i dag, säger han.

Så sent som 2005 vägde det nästan helt jämt mellan de som är för och emot svenskt EU-medlemskap. Sedan dess har stödet stigit för varje år och motståndet minskat. I höstas, när mätningen gjordes var 48 procent för medlemskap och 26 mot.

På den skarpare frågan, ”om Sverige bör utträda ur EU”, svarade samtidigt 53 nej och bara 22 procent ja, och även där är samma långsiktiga trend tydlig.

Precis som under hela Sveriges tid som EU-medlem finns det stora skillnader i synen på EU. Män, överklass och storstadsbor är mer positiva än kvinnor, arbetare och landsbygdsbor. Men, alla grupper har blivit mer EU-positiva och störst är förändringen bland dem som var mest kritiska från början.

– Miljöpartister har förändrat sig allra mest i positiv riktning sedan folkomröstningen 1994, men även kvinnor och ungdomar, som fortfarande är mer skeptiska än män och de äldre, har förändrat sig lite mer än genomsnittet, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte nyligen Turkiet och både den nuvarande och förra svenska regeringen har stött ett Turkiskt medlemskap av EU. Men bara var tionde svensk tycker det är bra, så där har politikerna inget stöd.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".