Irak anklagar USA för att bryta pakt

Amerikanska soldater har genomfört en räd i södra Irak där två personer dödades. Nu anklagar Iraks regering USA för att bryta mot den säkerhetspakt som båda parter undertecknat.

Säkerhetspakten innebär att alla amerikanska militära operationer i Irak måste ha den irakiska regeringens godkännande.

Söndagens räd ägde rum samtidigt som irakiska myndigheter hävdade att ledaren för al-Qaida i Irak gripits, något amerikansk underrättelsetjänst öppet tvivlar på. 

Räden har lett till den allvarligaste dispyten mellan Iraks regering och USA:s militära styrkor sedan säkerhetspakten trädde i kraft i januari i år.  

En irakisk polis och en kvinna dödades och sex personer greps, när amerikanska styrkor stormade flera byggnader i staden Kut i södra Irak.

Enligt USA:s militär hade räden koordinerats och godkänts av irakiska myndigheter. Amerikanska militära källor beskriver den dödade mannen som en ”individ med ett vapen”. Kvinnan hade själv rört sig inne i skottelden uppges det. Syftet med räden var att slå till mot vapensmugglare som bistått shiamuslimska milisgrupper.  

Men räden fördömdes i tv av Iraks premiärminister Nuri al Maliki, som ett brott mot säkerhetspakten. Maliki krävde också att de ansvariga skulle ställas inför rätta. I staden Kut hölls protestdemonstrationer. En lokal politiker kallade händelsen för ”ockupationens inre mening”. 

Räden inträffade samtidigt som irakiska myndigheter meddelade att de gripit al-Qaidas ledare i Irak, Abu Omar al Baghdadi, något som USA:s militär antytt att man tvivlar på.  

Amerikansk underrättelsetjänst har länge misstänkt att Abu Omar al Baghdadi inte existerar som verklig person utan är ett namn i cyberrymden.  

Den amerikanska underrättelsetjänsten menar att namnet bara är ett försök från al-Qaida sida att få organisationen att låta mer irakiskt, med ett efternamn som Baghdadi, medan det anses välkänt att al-Qaida i Irak består framförallt av andra nationaliteter som yemeniter och saudier och, enligt USA:s senaste underrättelseuppgifter, tunisier. 

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".