Lokalbefolkningen i en drabbad by manifesterar för fred. Foto: Naveed Ali/Scanpix.

Fredssamtal i Pakistan har avbrutits

Samtalen mellan den pakistanska regeringen och talibanerna om fredsöverenskommelsen om Swatdalen har avbrutits. Orsaken är att den pakistanska armen fortsätter en offensiv mot talibaner i andra delar av den omstridda nordvästra gränsprovinsen.

Den pakistanska regeringens kapitulation för talibanerna i den strategiskt viktiga Swatdalen, som strax norr om huvudstaden Islamabad förbinder Afghanistan med Kashmir, har lett till en flyktingkatastrof med mer än en halv miljon pakistanier på flykt från Swat och talibanstyrets diktatoriska dekret. 

Internationellt har fredsavtalet, som innebar att en hel region lämnades över till Pakistans hårdföra talibaner, mötts av djup oro för den kärnvapenbestyckade nationens framtid. 

Ett existensiellt hot, sa USA:s utrikesminister Hillary Clinton, och förklarade i ett kongressförhör att hon ansåg att Pakistans regering var på väg att abdikera till förmån för talibaner och extremister. 

Enligt Amnesty International har talibanerna systematiskt tagit över de nordvästra delarna av landet med en populär Robin Hood-politik, ta från de rika och ge åt de fattiga, och genom att införa snabb och hård sharialagstiftning, också populärt då det anses bättre än ingen rättvisa alls. 

Men de lade inte ner vapnen vilket skulle varit motprestationen för övertagandet av Swatdalen och dess flera miljoner invånare. I förra veckan hade de avancerat till bara någon timmes avstånd från huvudstaden och tagit över ytterligare en regions skolor, polisstationer och administrativa center. 

Pakistan strider för nu sin överlevnad, sa presidenten Zardari och satte in armén i den motoffensiv som nu pågår. Men mönstret har länge varit förvirrande med omväxlande sådana offensiver och kapitulationsliknande fredsöverenskommelser. 

De pakistanska talibanerna i förening med al Qaida är nu det största hotet mot Pakistan sedan statens bildande, varnar Afghanistan- och Pakistanexperten Ahmed Rashid, i en krönika för BBC. 

USA:s president Obama har i sin regionala strategi för Afghanistan satt Pakistan i centrum med sina rådgivares profetior vilka inte är mindre pessimistiska än Rashids; att tiden håller på att rinna ut för Pakistan med risk för en intern kollaps inom sex månader.    

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".