Ingen lösning på storstädernas trafikproblem

De stora väginvesteringar som planeras i storstäderna de kommande åren kommer inte räcka för att lösa trafikproblemen. Det hävdar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö, som varnar för fortsatta köer och trafikstockningar. Om man inte satsar på både avgifter och alternativa färdmedel.
– De rätt stora satsningar som vi har i vår plan kommer att innebära att situationen inte försämras fram till 2015. Men vi kan inte se att det blir någon förbättring heller, säger Ingemar Skogö, generaldirektör på Vägverket. Så man får räkna med fortsatta köer och trafikproblem även om ni bygger ut trafiksystemen? – Tyvärr är det så. Storstadstrafiken blir allt mer intensiv. Men trots satsningar på 8 miljarder kronor, framför allt i Stockholmsområdet, de kommande tolv åren, så kommer problemen inte att lösas, enligt Ingemar Skogö. Orsaken är den ständigt ökande strömmen av bilar som gör att storinvesteringarna möjligen lindrar så att det inte blir värre, men som inte heller blir den förbättring många hoppats på. Vinsterna äts snabbt upp av ännu mer trafik. Under åren 1997 till 2010 beräknad biltrafiken öka med över 30 procent. Enligt Vägverket är alternativet, om man inte får mer pengar till fler kringleder, att försöka minska trafiken med både avgifter och, kanske oväntat från Vägverkshåll, mer kollektivtrafik. – Man kan ju tänka sig också att det sker förbättringar på kollektivtrafiksidan, på spårsidan. Att det införs avgifter av olika slag som har effekt också. Vi tittar ju också på andra möjligheter. Kan vi med informationsteknikens hjälp underlätta situationen? Går det till exempel att bygga ut färjeförbindelser? Så det är inte en uppgivenhet i det. Men ser vi enbart till vägtrafikinvesteringar så ser det inte alltför ljust ut. Vilka slutsatser kan man dra av det. Är det så att storstäderna inte sväljer mer trafik helt enkelt? – Från samhällets synpunkt är det ett problem givetvis. Det gör ju att effektiviteten och funktionaliteten i våra stora städer riskerar att hämmas och att folk väljer att bosätta sig på andra ställen. Att våra städer har svårt att attrahera företag och konkurrera gentemot andra stora städer runt om i vårt närområde. Det är klart det blir bekymmersamt. Därför hoppas jag att det leder till mer samlade grepp för att titta på hur man ska lösa trafikfrågorna. Då är vägfrågorna viktiga, men inte de enda som man måste studera, säger Ingemar Skogö, generaldirektör på Vägverket
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".