Huliganlagen tar inte hänsyn till fylleriet

Den första april kom en ny så kallad huliganlag som redan har kritiserats för att vara tandlös. I direktiven från justitieminister Beatrice Ask fanns det en faktor som helt glömdes bort, det utbredda fylleriet bland fotbollssupportrarna.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly går ofta på fotboll och tycker att man missade ett tillfälle att ta tag i frågan.

– Jag tror att det är svårt att se några som helst våldsdåd eller upplopp som inte har med alkohol eller andra droger att göra. Nästan alla gånger jag har varit i kontakt med våld i samband med idrott så har det varit haft med alkohol att göra, säger Lars Ohly.

Öldrickandet är för många fotbollssupportrar en självklar del av upplevelsen. Kim och Niklas är på väg till en derbymatch mellan Hammarby och Djurgården.

– Ölen är en del av brödraskapet, tillsammans är vi Hammarby. Bajen, bärs och rakade brudar, allt det här hör ihop. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara, säger Kim.

– I bland så är svensk fotboll så jävla dåligt så det är skönt om man är full, säger Niklas.

Den första april trädde den nya huliganlagen i kraft. Den innebär nya möjligheter att porta kända bråkmakare och gör det också straffbart för publiken att inneha pyroteknik och att ta sig in på planen.

Men frågan om det utbredda supandet bland supportrarna och att de ofta släpps in på arenan berusade är helt frånvarande. Något som Lars Ohly tycker är beklagligt.

– Jag skulle vilja att man tog upp alkoholens roll i våldet på idrottsarenorna och diskuterade hur det hänger ihop med serveringstillstånd och att berusade släpps in på arenorna, säger Lars Ohly.     

Tidigare alkoholutredaren och socialdemokraten Kent Härstedt tycker att Beatrice Ask missade ett historiskt tillfälle att klarlägga alkoholens roll bakom huliganismen.

– När man nu från regeringens sida ändå tar tag i den här frågan så tycker jag att det är djupt olyckligt att man inte tar tillfället att utreda också aspekten alkohol och droger i relation till idrottsevenemang, säger Kent Härstedt.

Dessutom finns det redan i dag regler för att minska fyllan kring matcherna som inte tillämpas, säger Kent Härstedt. Till exempel kan kommunerna förbjuda servering av alkohol inom ett visst område några timmar innan en högriskmatch.

– Det används i väldigt liten utsträckning. Oftast är det nästan tvärtom, att man får speciella serveringstillstånd och att man får hålla öppet längre, säger Kent Härstedt.

Jörgen Huitfeldt
jorgen.huitfeldt@sr.se

Anders Holmberg

anders.holmberg@sr.se

Ett längre reportage om supportervåld och alkohol hör ni i eftermiddag i Studio Ett i P1. Där får också justitieminister Beatrice Ask svara på kritiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".