Få anmälningar om våldtäkt leder till åtal

En stor europeisk studie visar att Sverige ligger i topp när det gäller antalet anmälda våldtäkter. Framför allt rör anmälningarna unga kvinnor i tjugoårsåldern. Samtidigt är det få fall som leder till åtal, enligt studien.

– Ett väldigt typiskt fall hos oss är den som har varit på fest. Det blir sent. Man väljer att sova över tunnelbanan slutat gå. Man lägger sig och sover på en soffa och vaknar av att någon, som man är bekant med men inte har någon sexuell relation eller partnerskap med, är på en och inne i en. Det är en väldigt vanlig företeelse, säger Lotti Helström, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor i Stockholm. 

Studien är ett EU-projekt lett av professor Liz Kelly från London Metropolitan University. I morgon ska hon presentera huvuddelarna för EU i Bryssel men valde att göra detsamma i Sverige i dag eftersom de svenska siffrorna sticker ut rejält.  

Sverige har 5 000 anmälningar om året jämfört med till exempel länder som Portugal och Ungern, där det bor ungefär lika många, men där det bara anmäls ett par hundra våldtäkter.  

Fördelat på antalet invånare har vi dubbelt så många som tvåan England, och runt fyra gånger så många som våra nordiska grannländer. 

Förklaringar kan vara att vi gjort ändringar i lagen som vidgar synen på vad som är våldtäkt i lagens mening och att svenskar kanske är mer benägna att göra anmälningar.  

Men eftersom glappet är så stort måste vi nu ändå fråga oss om det inte begås fler våldtäktsbrott här, säger Liz Kelly. 

Lotti Helström tror inte att det begås fler våldtäkter i Sverige än någon annanstans. 

– Jag vill inte säga att det är mer våldtäkter nu än vad det har varit förut, eller att det är mer våldtäkter i Sverige. Det enda vi vet är att det fler som visar sig. Det kan faktiskt vara tecken på en större öppenhet och en vilja hos unga kvinnor att säga, att så här får man inte göra med mig.  

Sverige ligger också lågt gällande uppklarade fall, endast runt 13 procent leder till åtal. Justitieminister Beatrice Ask tycker att saken är oroväckande och vill titta närmare på studien.  

Det svåra är ofta att säkerställa bevis, säger hon. Vi har en ganska ny sexualbrottslagstiftning som behöver och ska utvärderas. 

– Vi behöver titta på hur lätt det är för domstolen att kunna använd lagstiftningen. Sedan handlar det om att säkra bevisning. Vi har till exempel sett till att Kvinnocentrum i Uppsala har tagit fram riktlinjer för sjukvården, så att man gör rätt saker när man kommer till en vårdcentral. Det är inte alla som har klart den bästa kunskapen om vad domstolen vill veta, säger justitieminister Beatrice Ask.  

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".