TYSKLAND

Hemlig lista om bankproblem har läckt ut

Tyska banker har problemkrediter på sammanlagt 800 miljarder euro eller 8,4 biljoner svenska kronor. Det visar en lista som den tyska finansinspektionen sammanställt. Listan var inte tänkt att publiceras men den har läckt ut i tyska medier.

Både den tyska regeringen och finansinspektionen beklagar att listan publicerades i helgen, men de dementerar ingenting i sak.  

17 stora banker finns med, sådana som staten inte kan låta gå i konkurs eftersom konsekvenserna skulle bli alltför omfattande.  

Hypo Real Estate, fastighetsbanken som tyska staten redan är på väg att ta över, har mest krediter och värdepapper som betecknas som osäkra, nämligen närmare 2 800 miljarder kronor, alltså 2,8 biljoner.  

Också landets näst största bank, Commerzbank, finns med på listan, med en dryg biljon i svenska kronor räknat. Åtminstone tre delstatsbanker ska ha just nu ha osäljbara papper till ungefär samma värde, en svensk biljon. Mest har delstatsbanken i Hamburg. 

Finansminister Peer Steinbrück säjer i en kommentar att det inte går att dra några slutsatser om läget i bankerna utifrån listan. Företrädare för oppositionen, gröna och liberaler, kräver förklaringar av finansministern.  

Hans regering förbereder nu ett lagförslag om så kallade bad banks, det vill säga att bankerna tillåts lyfta ut osäkra papper till särskilda institut där staten blir garant. På så vis hoppas regeringen att affärer mellan finansinstitut ska börja fungera igen. 

Garantierna ska gälla för lång tid framåt, kanske 20 år. Tanken är att papperen ska bli säljbara igen innan staten blir betalningsskyldig, och att skattebetalarna på så vis inte ska drabbas. 

I München ska åklagare utreda om något brott begåtts när finansinspektionens lista offentliggjordes i helgen.  

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".