Flervåningshus i trä. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Satsning på träbyggande i Sverige

Trots att Sverige är ett skogsland så är det fortfarande ovanligt med flervåningshus byggda i trä. Det hoppas nu ett antal svenska kommuner och länsstyrelser ändra på i ett samarbete där träbyggandet ska lyftas fram.  

Både miljön och den svenska skogsindustrin skulle tjäna på det menar Anders Jonsson vid länsstyrelsen i Västerbotten som leder arbetet.

– Framförallt kan man i dag se de positiva klimateffekter som trä ger som stommaterial. Vid sidan om det är trä som material oerhört bra i en industriell process, det är lätt och det är starkt.

– Vi kan producera i stora fabriker och vi kan transportera till marknaden som ofta ligger i överhettade områden och där sparar vi arbetskraft och blir effektivare.

Här ett par kilometer från Växjö centrum vid sjön Trömmen byggs just nu fyra nya åttavåningshus med stomme helt i trä. Det här hade vart otänkbart för 15 år sen då det var förbjudet att bygga högre än två våningar i trä.

Rädsla för brand och buller låg bakom. Men tekniken har gått framåt och i dag anses trä lika säkert som betong och betydligt mer miljövänligt. 

Växjö är en av föregångarna på området, och därför är det kanske inte så konstigt att det är just här som startskottet nu går för det som heter Trästad 2012, ett treårigt projekt med 14 kommuner och tre länsstyrelser plus Västra Götaland som med goda exempel och erfarnetsutbyten ska få fler att våga använda skogsmaterial för stora husbyggen. 

– Vi vill framförallt skapa störe mångfald och konkurrens inom byggsektorn för att därmed hålla tillbaka prisutvecklingen men också för att erbjuda fler alternativ för boende, byggherrar och för fastighetsbolag.

– Det finns naturligtvis även en ambition att utveckla skogen som råvara och därmed bidra till ekonomisk utveckling och tillväxt både i skogsbygder och i Sverige som nation.

Runt 15 procent av alla nya flervåningshus i dag byggs med trästomme, en kraftig ökning på några få år, men trots att både industrin och staten försökt uppmuntra träanvändandet så är det fortfarande oftast ett andrahandsval för byggbolagen menar Anders Jonsson.

– I många kommuner och i många delar av landet så har man ännu inte provat på träbyggandet och därför har man heller inte sett dess fördelar. Så det är där vi nu står och vår förhoppning är att vi med det här projektet ska nå ut till alla delar av landet

Men det finns fortfarande något slags motstånd eller tveksamhet i branschen?

– Det finns naturligtvis en tröghet. När man arbetat med ett system i hundra år så finns det en yrkesskicklighet och en kompetens i det gamla systemet, det är också en utmaning för det här projektet.

Men det är fortfarande en risk att man håller kvar vid det som man har gjort av tradition?

– Ja, självklart är det så.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".