Ny forskningsanläggning i toppklass

En ny forskningsanläggning för 2,6 miljarder kronor, MAX IV, kommer att byggas i Lund.

Planerna har funnits länge, men nu är också finansieringen klar. Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet, kallar det här den största enskilda satsningen någonsin inom svensk forskning.

– I penningbelopp så är det här enormt stort, men också i omfattningen av de forskare som kommer att använda anläggningen så är det här faktiskt det största vi har gjort i landet.

Varför är det här viktigt för svensk forskning?

– Vi har utvärderat det här projektet på många ledder och all internationell expertis som vi har fått hjälp av säger att det här är toppkvalitet i världen, ett jättebra projekt, säger Pär Omling.

Max IV har jämförts med en gigantisk lampa eller ett mikroskop. Genom att använda sig av synkrotronljus kan man studera partiklar på nanonivå, alltså undersöka olika materials allra minsta beståndsdelar.

Forskningen kan användas inom flera olika fält och kan till exempel hjälpa till att ta fram nya typer av batterier eller undersöka proteinstrukturen i ett virus.

I dag finns redan tre laboratorier av den här typen i Lund men Max IV kommer att bli världsledande i sitt slag. Om allt går som planerat så kommer bygget att börja nästa år och 2013 är det tänkt att stå klart

Förutom de rent vetenskapliga vinsterna så kommer Max IV dessutom innebära en mängd nya arbetstillfällen och nya etableringar i Öresundregionen, tror Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande Skåne.

– Jag har inte fantasi nog att förstå det, men för de som bättre förstår vad den här typen av forskningsinfrastruktur innebär kommer det ju att stärka Skånes ekonomi. Fler kommer att flytta hit och vilja bo här, och det är gynnsamt för Skåne och hela Öresundsregionens utveckling, säger Jerker Swanstein.

Max IV kommer att kosta 2,6 miljarder kronor. Vetenskapsrådet och Vinnova bidrar med 500 miljoner kronor och Lunds Universitet och region Skåne kommer att betala 250 miljoner kronor. Resten förväntas bli finansierat av regerings strategiska forskningssatsningar, och ännu icke-namngivna intressenter

Även om den här anläggningen kommer att kosta respektingivande 2,6 miljarder kronor, kan det redan om några veckor avgöras om en ännu större forskningsanläggning också placeras i Lund. Det handlar om den europeiska forskningsanläggningen, ESS, som beräknas kosta 13 miljarder kronor.

Sverige tävlar med Ungern och Spanien om att få ESS-anläggningen och att MAX IV nu kommer att byggas är positivt för den svenska ansökan säger Pär Omling från Vetenskapsrådet

– Jag tror att det är en positiv faktor, men ESS bedöms på väldigt många faktorer. Klart är att det här kommer att ligga på plus sidan vid den slutgiltiga bedömningen, säger Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".