Spekulationer om att MAN och Scania går ihop

Tiden håller på att rinna ut för lastbilstillverkaren Scania. Eller snarare om de aktier i Scania, som Volvo äger, och som EU-kommissionen beslutat att Volvo måste sälja. Och under tiden spekuleras det i vem som kan ta över aktieposten - inte minst i Tyskland.
Ska Man och Scania slå sina påsar ihop? Ja, åtminstone så är det ett förhållande som den tyska lastbilstillverkaren gärna vill ha. Man-chefen Rudolff Rupprecht har gång på gång sagt att han gärna vill se ett nära samarbete med Scania, och att han i så fall gärna ser att det MAN som står vid rodret. Och ja, han är intresserat av de 45 procent av Scanias aktier som Volvo äger - men som EU kommissionen beslutat att Volvo måste sälja innan april nästa år. Och lika glad i tanken på en tysk-svensk lastbilstillverkare är Scanias styrelseordförande - och tillika Volkswagens chef, Bernd Pischetsrieder. På ett plan på väg till Stockholm häromveckan sa Pischetsrieder till nyhetsbyrån Reuters att han såg sig som en äktenskapsmäklare och att ett giftermål mellan Scania och MAN var förnuftigt. Men det finns ett problem. Scaniachefen, Leif Östling vill inte. För lika positiv som styrelseordföranden är - lika negativ är VD:n. Och Leif Östling har gått ut i tysk press och sagt att en sammanslagning är inte att tänka på. En fusion för alltid med sig interna maktkamper, speciellt när verksamheterna överlappar varandra, sa Östling till den tyska tidningen Wirtschaftwoche. Det kostar tid, pengar och energi, enligt Leif Östling. Och som om det inte var tydligt nog så tillägger han; Skulle man försöka genomföra ett fientligt uppköp av Scania - så kommer hela ledningen att avgå - och ett sämre investeringsobjekt än ett där man har ledningen emot sig finns inte.
Therese Larsson, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".