Vändning för riskkapitalisterna i sikte

Nu kommer tecken om att botten är nådd och det är dags för riskkapitalisterna att satsa igen. Det säger Tom Berggren på Svenska Riskkapitalföreningen
Det handlar framför allt om att it-bolagens och bioteknikbolagens kunder har börjat konsumera igen. Det finns ett uppdämt behov av produkter från dessa branscher, enligt Tom Berggren. Och det är fortfarande IT och bioteknik som väger tyngst i riskkapitalbolagen portföljer. För riskkapitalbolag går in i branscher och företag där risken är hög och de framtida förtjänstmöjligheterna bedöms som goda. De senaste åren har bolagen legat lågt eftersom de har bedömt att förtjänstmöjligheterna har varit alltför svåra att bedömma eftersom det har varit svårt att börsintroducera sina bolag eller sälja dem till större bolag. För de riskkapitalfonder som startade förra gången konjunkturen och börsen var som lägst, mellan 1994 och 1995, har det gått allra bäst, enligt en sammanställning från den internationella riskkapitalorganisationen EVCA. De fonder som startade mellan 1999 och 2002 visar alla på uppemot trettioprocentiga kursfall. Situationen då liknar den idag och därför är det dags att investera igen, enligt Tom Berggren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".