Fritz Henderson, vd General Motors.

GM hoppas sälja Saab innan årsskiftet

Den krisdrabbade amerikanska bilkoncernen General Motors, som äger Saab, vill att bolagets kreditgivare accepterar att förvandla sina lån till aktier i företaget. Annars hotar konkurs.

GM:s nya planer presenterades på en presskonferens för några timmar sedan. Bland annat har man bestämt att lägga ner det klassiska bilmärket Pontiac, vilket Ekot rapporterade om i morse.

I fortsättningen ska koncernen satsa på fyra märken, främst Chevrolet och Cadillac. När det gäller Saab säger företagsledningen att man hoppas ha hittat en köpare före årsslutet.

GM har fått mer än 15 miljarder dollar i nödlån av den amerikanska staten och Vita huset har krävt att företaget vidtar ytterligare åtgärder för att omstrukturera verksamheten.

För att minska den stora lånebördan säger företaget nu att man vill att kreditgivarna går med på att omvandla lånen till aktier i företaget, erbjudandet eller hotet gäller också staten.

Hot eftersom om inte 90 procent av långivarna går med på förslaget så återstår bara för GM att söka konkursskydd, säger företagsledningen.

Vita huset styrgrupp för bilindustrin reagerade positivt på utspelet från GM utan att direkt säga om man nappar på kroken om att konvertera lånen.

Som väntat redovisade GM också planer på ytterligare nerdragningar jämfört med vad som tidigare presenterats. Till och med slutet av 2010 ska företaget stänga 13 av hittillsvarande 47 fabriker i USA och antalet anställda ska minska med 21 000. Nätet av återförsäljare ska nästan halveras.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".