Libertas kandidatlista utan kvinnor

I dag har det alleuropeiska partiet Libertas presenterat sin svenska kandidatlista till Europaparlamentsvalet, en lista med enbart manliga namn.

Libertas tänker ställa upp i varje enskilt EU-land och grundaren, den irländske affärsmannen Declan Ganley, räknar med att hans parti ska bli störst i parlamentet.

Hundra platser tror Declan Ganley det ska bli. Den makt Libertas får ska huvudsakligen användas för att blockera förslag som stärker EU:s inflytande.

Libertas huvudsakliga uppgift är att ge Bryssel mindre makt genom att Lissabonfördraget stoppas. Ganley bidrog starkt till att nej-sidan vann den irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget.

Någon egentlig svensk linje finns inte för Libertas kampanj i Sverige. Partiets förstanamn heter Stefan Kihlberg. Under tidigt 90-tal var han riksdagsman för Ny Demokrati. Han berättar hur han vill få svenskar att rösta på honom.

– Om man tycker att demokrati är viktigt, om man tycker att öppenhet är viktigt, om man tycker att människor ska stå för svars för det de gör politiskt, då finns det bara ett försvar att rösta på om man vill åstadkomma resultat, och det är Libertas.

Den lista Libertas presenterade i dag består förutom Kihlberg av sju okända medelålders män. Ingen har någon speciell erfarenhet av politiskt arbete.

På frågan om varför inga kvinnor finns med på listan svarade Declan Ganley att hela listan inte var klar än. Partiets förstanamn Stefan Kihlberg beklagar att antalet kvinnor är noll.

– Jag är bedrövad över det. Jag tycker att det är sorgligt. Samtidigt som jag har respekt för de kvinnor som har tackat nej, för de är inte beredda att betala priset som det innebär att engagera sig på den här nivån, säger Stefan Kihlberg.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".