Tjejerna vinner i skolan.

Flickor fortsatt överlägsna i skolan

Skillnaden mellan pojkars och flickors betyg har inte minskat sedan 1960-talet. Det visar ny statistik från Delegationen för jämställdhet i skolan. I snitt har tjejer tio procent bättre betyg än killar. Skillnaden har funnits sedan 60-talet.

Pojkar presterar sämre än flickor i skolan, säger Anna Ekström, ordförande i delegationen.

– Jag ser det som ett misslyckande för vår skola, att vi i 40 års tid har haft dessa skillnader utan att kunna komma till rätta med dem.

I genomsnitt har flickor tio procent bättre betyg än killar, i alla ämnen förutom idrott och hälsa.

Betygsgapet i vissa ämnen har varit ungefär lika stort ända sedan 1960-talet, enligt den statliga delegationen för jämställdhet i skolan.

Eleverna Sebastian Pontan, Sara Taherifard och Anni Eriksson, tycker att förväntningarna är olika på tjejer och killar i skolan.

– För en kille var det inget ideal att ha höga betyg. Jag hade inte höga betyg i början av högstadiet och jag struntade i skolan, så det var väldigt negativt.

– Det är väldigt viktigt för mig och jag tror det är viktigt för många tjejer att prestera bra för att må bra inombords.

– Tjejerna bryr sig mer. Killar vill hellre busa och ha lite skoj med varandra.

Några år efter gymnasiet har fler kvinnor än män börjat på universitet eller högskola. Kvinnor är i majoritet på utbildningar med hög status, som juridik, arkitektur eller veterinär.

Om ett drygt år ska delegationen för jämställdhet i skolan komma med idéer om bland annat hur betygsgapet mellan tjejer och killar ska minskas. Kanske har skolans jämställdhetsarbete riktats fel, säger ordförande Anna Ekström.

– Väldigt mycket av diskussionen om jämställdhet i skolan har utgått från att flickorna måste bli mer som pojkar, men om man tittar på betygsskillnader ser man att flickor ända sedan 60-talet har haft bättre betyg och bättre prestationer i skolan. Då är det en lite konstig syn.

– Problemet är inte flickorna. Flickorna har varit väldigt duktiga under den här tiden och fortsätter att vara det. Problemet är att pojkarna får sämre resultat, säger Anna Ekström.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".