I många fall räcker inte pengarna för att betala alla markägare som man har avtal med. Hasse Holmberg/Scanpix.

Minskade anslag för att skydda skog

De senaste två åren har anslagen för skydd av skog minskat med 250 miljoner kronor. Flera länsstyrelser har fått sina anslag för att spara skyddsvärd skog halverade.

Enligt vad Ekot erfar är årets anslag för hela landet redan nu i april till tre fjärdedelar förbrukat.

I många fall räcker inte pengarna för att betala alla markägare som man har avtal med. Håkan Attergaard arbetar med naturskydd på länsstyrelsen i Jämtland.

– Det är många objekt som får vänta till nästa år. Det här drabbar markägarna när det gäller inköp av skog, säger Håkan Attergaard.

Länsstyrelserna har inventerat sina skogsområden och upprättat planer för skyddet. Enligt riksdagens mål ska Sverige till 2010 skydda 320 000 hektar skog med höga naturvärden i naturreservat.

Av det återstår fortfarande 100 000 hektar. Sören Uppsäll arbetar med reservatsbildning på länsstyrelsen i Västerbotten.

– På sikt kommer det att märkas. Vi kan starta färre nya skyddsområden. Det kommer att leda till att genomförandet av miljömålet som står fast kommer att ta betydligt längre tid, säger Sören Uppsäll.

Ekot har talat med flera länsstyrelser som har fått sina anslag halverade. Att det nu blir mer eller mindre stopp i processen går alltså ut över de markägare som man har träffat avtal med.

Det kan bli fråga om brandkårsutryckningar för att rädda skyddsvärd skog, säger Håkan Attergaard.

– Om det är riktigt värdefulla objekt kan vi i nödfall bilda interimistiska, tillfälliga, reservat men det drabbar markägarna ännu mer, säger Håkan Attergaard.

Anna Helena Lindahl är tillförordnad chef för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

– Vi är medvetna om att det är begränsat med medel till områdesskydd. Vad vi gör nu är att vi prioriterar så att de mest angelägna får pengar. Vi undersöker också möjligheten att betala de markägare som accepterar det nästa år, säger Anna Helena Lindahl.

Hur ser du på att det här miljömålet flyttar sig längre och längre bort?

– Till nästa år förväntar vi oss en ny miljömålsproposition där regeringen får ange nya ambitioner för skogsskyddet, säger Anna Helena Lindahl.

Målet för skydd av skog till 2010 har sackat efter och kommer att sacka efter ännu mer. Samtidigt skjuter man nu en skuld till markägare framför sig.

På länsstyrelserna är man orolig för hur det ska gå med många av de utpekade skyddsvärda skogsområdena i landet, säger Håkan Attergaard och Sören Uppsäll.

– Det är långt ifrån målet. Skulle det fortsätta med dagens medelfördelning så kan det nog ta tio år till, säger Håkan Attergaard.

– Det finns en risk att man äventyrar genomförandet av målet under resans gång. Med risk att skogsområdena förstörs, att de hinner exploateras, med följd att arter försvinner, säger Sören Uppsäll.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".