Fler lastbilar väntas på vägarna. Foto: Bertil Ericson /Scanpix.

Transportsektorn kan vara på väg upp

Pessimismen minskar i den svenska transportnäringen. Det framgår av branschens egen konjunkturbarometer Transportindikatorn.

En majoritet av transportföretagen tror nu att deras omsättning har bottnat vilket är en klar förbättring jämfört med det senaste kvartalet.

Svenska åkare varvar kanske inte upp men det ser inte längre lika nattsvart ut för transportsektorn som det gjorde i början av året.

Enligt Transportindikatorn, branschens egen konjunkturbarometer, tror klart färre av Sveriges transportföretag att deras omsättning ska minska under det närmaste kvartalet.

Bengt Karlsson är vd för åkeriet Bengt Hildemar Transport och vittnar om ett förbättrat affärsklimat.

– Vi såg väl en ljusning i andra hälften av mars ungefär. Då började det ringa lite grann. Folk började fråga och även befintliga uppdrag ökade lite då.

Den lilla ljusningen har inneburit att Bengt Hildemar Transport, ett åkeri med drygt 50 anställda, har kunnat dra ned antalet varslade personer från 13 till 7.

Men höstens planerade inköp av lastbilar ligger ännu på is. För att ompröva det vill Bengt Karlsson ha fastare mark under fötterna.

– Vi måste få in mera jobb. Vi måste få snurr. Även om det är lite ljusare nu så går vi lite på trekvarts fart på vissa uppdrag.

Transportsektorn speglar aktiviteten i resten av ekonomin. Frågan är om man ska tolka den minskade pessimismen som att vi har den värsta lågkonjunkturen bakom oss.

Så långt vill inte Peter Jeppsson, vd för branschorganisationen Transportgruppen, gå. Han betonar att läget fortfarande är tufft för många transportföretag.

– Åkerierna har det väldigt besvärligt, bilhandeln har det väldigt besvärligt och stora delarna av rederierna och speditionsfirmorna har det besvärligt. Skulle det vara så att den här indikatorn är ett första tecken på att en vändning är på väg vore det mycket positivt för många tror jag.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".