New York

Vittnen pekade ut terroranklagad svensk

Den terroristanklagade svensk som står inför rätta i New York just nu pekades i går ut av två av åklagarnas nyckelvittnen.  Försvarsadvokaterna försökte övertyga rätten om att vittnena påverkats av åklagarsidan.

De två kvinnorna, 55 respektive 33 år gamla är två av åklagarsidans viktigaste vittnen mot den 43-årige svensk som USA anklagar för att bland annat ha stöttat terrorism genom att bygga upp ett islamistiskt träningsläger i en liten by i delstaten Oregon i slutet av 1999. Ett läger som dock aldrig kom att användas fullt ut. 

Båda kvinnorna, båda amerikanskor som konverterat till islam, var under den aktuella perioden gifta med varsin muslimsk man som bodde på den gård i Oregon där träningslägret enligt åtalet började byggas upp. De två männen var efterföljare till en radikal imam i London och det var på dennes uppdrag som den 43-årige svensken, enligt åklagarna, tog sig, först till staden Seattle och sedermera till byn i Oregon. 

Under gårdagens förhör pekade båda kvinnorna ut svensken och de sa också att han själv öppet berättat att lägrets syfte var att deltagarna, ett dussintal män, skulle förberedas för jihad, heligt krig, för al-Qaida i Afghanistan. 

En av kvinnorna berättade också att hon sett den anklagade svensken förevisa hur man skär halsen av en person med en kniv. Detta skulle göras mot ickemuslimer, ska han ha sa sagt. Som bevis visade åklagarsidan upp en kniv som en av kvinnorna pekade ut som den som 43-åringen ska ha använt vid det aktuella tillfället. 

Hans advokater ifrågasatte vittnenas utsagor bland annat genom att hävda att åtminstone en av dem lämnat andra uppgifter om det som förekom på gården i ett förhör för flera år sen och att hon nu sa som hon sa för att utredarna i fallet skulle ha påverkat henne. Man fick också den ena kvinnan att delvis erkänna att hon sett liknande verksamhet på gården redan innan 43-åringen kom dit och att hon borde ha slagit larm redan då om det rört sig om islamistisk träning. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".