Sjöstedt i marathonkampanj inför EMU-valet

Nej-sidan behåller ledningen i opinionsmätningarna inför folkomröstningen om EMU om några veckor. När EU-parlamentarikern och vänsterpartisten Jonas Sjöstedt inleder sin kampanjresa genom Sverige är han full av tillförsikt. Han ska genomföra 40 debatter i 20 städer.
Första anhalten för dagen är Tullholmens studiecenter där två klasser med Komvux-elever och några lärare, väntar. Han förklarar att euron ger sämre villkor för vår ekonomiska politik, att EMU-frågan också handlar om i fall vi ska kunna påverka vår egen ekonomiska politik i fortsättningen. Varnar och resonerar Han varnar för att ett ja för oss mot ett Europas förenta stater – där välfärden hotas. Sedan resonerar Jonas Sjöstedt ingående kring detta och frågorna han får och han försöker ge nya synvinklar på dem. Men till slut kommer han alltid fram till att EMU är en uselt projekt. Nästa stopp på Jonas Sjöstedts turné är universitetet. Där ska han hålla en debatt mot en ung socialdemokrat, som heter Åsa Westlund. Innan debatten, över en kopp kaffe, förklarar han varför han argumenterar på det sätt han gör. – De flesta inser att det finns fördelar och nackdelar och att det här är en ganska svår fråga. Jag tror att väldigt många också är trötta på att betraktas som valboskap. Det måste ändå vara så att när man träffar väljare att det förs något slags politiskt samtal. Det kan inte vara så att man ska stå och vråla med megafon i örat på dem, säger han. Sedan börjar debatten mitt i matsalen, där studenterna stimmar över terminens första lunch. Motvikt till USA Åsa Westlund säger att hon vill att Sverige ska vara med i EMU dels för ekonomins skull, men också för fredens skull och för att Sverige ska vara del i Europa som är en ekonomiskt stark motvikt till USA. Jonas Sjöstedt menar att den dåliga ekonomin i många euroländer skapar spänningar, inte fred. Och USA-argumentet för euron ger han inte mycket för. – Jag vill självklart att man ska skapa en motvikt till USA men jag kan inte få in i skallen hur det ska gå till genom att vi avskaffar vår valuta om några veckor, säger han. Då frågar Åsa Westlund varför många av Jonas Sjöstedts partikamrater i Europa tror det. Men den frågan får Åsa Westlund aldrig något svar på. Sedan är det dags för torgmöte i Karlstad och ett i Hammarö, strax utanför Karlstad. Sista programpunkten är en debatt till med Åsa Westlund på stadsbiblioteket. Trots att värmlänningen Stefan Holm tar VM silver i höjdhopp samtidigt, kommer 35 personer och Jonas Sjöstedt säger att han är nöjd. Men hur tror han då att omröstningen kommer att gå? – Jag tror att det fortfarande är en öppen fråga. Vad har du för känsla i maggropen? – Att det blir hårt och tufft menar att det blir ett nej, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".