Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen enighet om arbetstid i EU

Frågan om hur länge exempelvis läkare ska kunna arbeta när han eller hon går jour och hur kompledighet ska betraktas har gått i baklås. Förhandlingarna i EU bröt samman i natt, och nu lär det ta tid innan det kan bli en lösning.

Fram på småtimmarna satt företrädare för medlemsländernas regeringar och folkvalda i Europaparlamentet. Deras uppdrag var att försöka hitta en uppgörelse om arbetstider men resultat blev noll.

Frågan har stötts och blötts till den grad att det borde ha utgått övertid för de involverade. Fem års ansträngningar bidde inte ens en tumme.

Bakgrunden är att EG-domstolen slagit fast att om exempelvis en läkare går jour så ska hela jourtiden betraktas som arbetstid. Också om inget händer och läkaren ligger och sover. Så har det inte varit tidigare i Sverige. Svenska läkare har därmed kunnat ha längre arbetspass än vad som nu godkänns inom unionen.

EG-domstolen har också bestämt att viss minsta ledighet måste tas ut direkt efter arbetspasset. Det går alltså inte att pussla för att få ledigt längre fram i tiden då det kanske skulle passa bättre.

Allt det här finns det färdiga kollektivavtal för i Sverige. Parterna är överens. Men det hjälper inte, för mot en dom i EG-domstolen är kollektivavtal noll och intet värt.

Så gott som alla medlemsstater i EU ogillar den här ordningen. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin beklagar i ett uttalande nattens sammanbrott.

För alla involverade vet att det inte väntar någon snabb lösning, nu är hela frågan, fem år efter de första stapplande stegen, tillbaka på ruta ett. Kommissionen kanske gör ett nytt försök med hjälp av Sverige som blir ordförande från 1 juli. Men klart är att frågan om arbetstid kommer att kräva en hel del tid.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".