Bosättningar sätter stopp för fredssamtal

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer inte att återuppta några fredsförhandlingar med Israel så länge det pågår en expansion av judiska bosättningar på ockuperad mark.

I går började Israel bygga ytterligare 60 nya bostäder i östra Jerusalem och israeliska fredsgrupper vädjar till Barack Obama att ”rädda Israel från sig självt” som de uttrycker det, eftersom ”tvåstatslösningen håller på att gå förlorad”.

Enligt den israeliska fredsrörelsen Peace Now är syftet att skapa ett bälte av judiska bosättningar, som klipper av palestinska östra Jerusalem från resten av västbanken. 

Palestinierna vill ha östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat, men nu pågår ett långsamt israeliskt övertagande av palestinska kvarter i östra Jerusalem.

De 60 nya bostäder som nu byggs åt ortodoxa judiska familjer ligger i det palestinska området Zawahra i östra Jerusalem och detta nybygge sker samtidigt som antalet rivningar av palestinska hem ökar, hus som jämnas med marken då de saknar byggnadstillstånd.

Rivningsorder utfärdades nyligen för 88 hem i ett palestinskt kvarter strax söder om Klagomuren där religiösa judiska grupper under flera år expanderat det så kallade City of David, ett komplex av arkeologiska utgrävningar, museer och bosättningar där man tror att Bibelns Kung David en gång levde.

Palestinierna säger att det är omöjligt för en arab att få byggnadstillstånd i östra Jerusalem, därför bygger de flesta illegalt. Men många palestinier vänder sig mot begreppet ”illegalt” eftersom de inte anser att Israel har rätt att bestämma över östra Jerusalem, som ockuperades 1967.

Israel har annekterat östra Jerusalem, och hävdar att området inte omfattas av något bosättningsstopp eftersom det inte tillhör västbanken. Men världssamfundet har inte accepterat Israels annektering utan betraktar fortfarande området som ockuperat.

Med eller utan fredsprocess har byggandet av israeliska bosättningar fortsatt. Under den förra regeringen Olmert, byggdes eller godkändes 9 000 israeliska bostäder på Västbanken och i östra Jerusalem trots pågående fredsprocess och trots dåvarande premiärminister Ehud Olmerts övertygelse om nödvändigheten av en tvåstatslösning. Annars får vi apartheid, som han brukade säga.

Regeringen Netanyahu, stödjer en expansion av bosättningarna och har inte accepterat idén om en palestinsk stat. Netanyahu motsätter sig också varje uppdelning av Jerusalem i en israelisk och en palestinsk del.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".