Först när Livsmedelsverket upptäckte fusket ändrades köttsammansättningen. Foto: Mathias Gerdfeldter/SR.

Atria fuskade med fetthalten i korvar

Finländska Atria, ett av Nordens största matföretag som bland annat tillverkar Lithells korvar fuskade med fetthalten i sina nyckelhålsmärkta korvar.

Företagens egna prover visade att produkterna inte höll måttet men ändå ändrades inte märkningen. Anna Schreil är produktutvecklingschef på Atria.

– Det är inte bra och förklaringen är att vi har haft dåliga rutiner kring att säkerställa att den variation vi har i inkommande råvara inte ska påverka slutresultatet på den här produkten, säger Anna Schreil.

Anna Schreil visar runt på övervåningen i Atrias charkfabrik i Sköllersta. Ner till själva produktionen får vi inte komma. Till skillnad från andra livsmedelsföretag släpper Atria numera inte in några journalister i tillverkningen.

En av Atrias produkter är en middagskorv med en angiven fetthalt på nio procent vilket gör att den är nyckelhålsmärkt. Nyckelhålsmärkningen ska tala om för konsumenterna att korven är ett hälsosamt alternativt. Något som hjälper till att öka försäljningen hos hälsomedvetna grupper.

Men konsumenterna blev lurade. Redan i maj 2007 visade företagets egna tester att korven var betydligt fetare än vad som angavs. Atria fortsatte att testa korven som envisades med att vara för fet. Ändå tog Atria varken bort nyckelhålsmärkningen eller ändrade fetthalten på förpackningen.  

Först när Livsmedelsverket upptäckte fusket i oktober 2008 ändrade Atria köttsammansättningen så korven blev så mager som det stod på paketet att den var.

– Det är både en skyldighet och en självklarhet för oss att ta detta på allvar och åtgärda de punkterna, säger Anna Schreil.

Men det verkar som om ni inte tar det på allvar, det händer gång på gång att det är för hög fetthalt. Hur kan det komma sig?

– Det stämmer, i det här fallet är vi mycket glada att Livsmedelsverket gjorde oss uppmärksamma på detta, det här är inte bra, säger Anna Schreil.

Det här var inte den enda produkten som hade en högre fetthalt än vad som angavs. Även företagets nyckelhålsmärkta grillkorv hade en för hög fetthalt.

Klas Johnsson är veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

– Det är vilseledande och vi kommer att följa upp det här så att det sköter det här, säger Klas Johnsson.

Anna Schreil säger att man nu rättat till alla brister som livsmedelverkets inspektion visade.

– Det här går absolut inte att rycka på axlarna. Nu fick vi två avvikelser som var baserade på elva iakttagelser och vi har åtgärdat samtliga punkter, säger Anna Schreil.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".