Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skarp ungdomskritik i hyresgästföreningen

Publicerat tisdag 26 augusti 2003 kl 12.00
Hyresgästföreningen har fler ungdomar som medlemmar än något politiskt ungdomsförbund, över mellan 20 och 30 år. Men en intern rapport visar att de unga riktar skarp kritik mot den egna organisationen, även om vissa tycker att föreningen behövs.
– Det är viktigt att hyresgäster har någon som gör sin röst hörd också, så att man har någon att vända sig till, säger Viktoria Gryt, studerande i Stockholm. ”Som en fackförening – Den är väl bra, det är som en fackförening ungefär som värnar hyresgästernas väl. Om man inte är med får man ändå del av fördelarna, säger Henrik Simonsen, också han studerande i Stockholm. Hyresgästföreningen hade egentligen inte tänkt att offentliggöra den här rapporten om de unga medlemmarna. De som är 20 och 30 år utgör en femtedel av medlemskadern. Stora ekonomiska förluster Gruppen är problematisk, nästan 90 procent av de 110 000 medlemmar som lämnat föreningen efter 1996, var ungdomar. En tung ekonomisk förlust, med en medlemsavgift på 70 kr i månaden motsvarar det här mer än 90 miljoner kronor. – Vi ger ett intryck av att vara stora, tunga, byråkratiska och ha svårt för att ställa om och ta till oss nya idéer, säger Ewa Frisk på Hyresgästföreningen, som lett projektet ”Unga boende”. 95 procent positiva Ewa Frisk betonar gärna att 95 procent av de unga samtidigt är mycket positiva till föreningens målsättning, men även här finns det kritiker. – De tycker att vi ska vara mer offensiva, visa mer kampanda, vara tydligare i våra budskap, redovisa våra resultat och vara lite stoltare över de resultat som vi har i verksamheten Ändrar organisationen Hyresgästföreningen ska nu försöka få de unga medlemmarna att stanna och när det visat sig att de unga inte vill sitta i några tråkiga föreningsstyrelser så ska hela organisation ändras. Ett nytt sorts medlemskap är snart verklighet. – Man ska kunna ha ett webbaserat medlemskap för de som vill det, söka sig fram på webben själv eller skicka mejl och få svar. Det kanske skulle räcka för vissa, säger Ewa Frisk. De äldre bestämmer Var femte ungdomsmedlem vill engagera sig men bara en procent har förtroendeuppdrag. Frågan är om det är de äldre medlemmarna som bestämmer i Hyresgästföreningen i dag. – Ja, jag får väl svara ja på den frågan. Jag tycker att i våra formella instanser så är de unga underrepresenterade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".