Färre svenska studenter till EU-länder

Antalet svenska studenter som reser utomlands för att studera har ökat kontinuerligt de senaste åren. Men antalet studenter som reser till EU-länder har minskat med en femtedel sedan läsåret 1998–1999.
Orsaken är att studenterna helt enkelt inte känner till EU:s utbytesprogram Erasmus, enligt Margareta Sandewall, chef för högskoleenheten vid internationella programkontoret. Mer konkurrens i dag – Om jag jämför med -92 och -93, de första åren som Sverige var med i utbildningsprogrammet Erasmus, då fanns en fantastisk lyskraft. Erasmus var vägen ut och många universitet ville vara med. Vad som har hänt på tio år är att det nu finns en konkurrens, vi har en internationell arbetsmarknad. Läsåret 1998–1999 reste drygt 3 300 svenska studenter ut i Europa med Erasmus. Förra läsåret var den siffran bara drygt 2 600. Enligt Margareta Sandewall är det bland annat länder som Australien, som har tagit en stor andel av studenterna. Krav på engelska smalnar utbudet I en rapport som Internationella programkontoret har gjort konstaterar man att just bristande språkkunskaper gör att studenterna hellre väljer länder där engelska är undervisningsspråk och då finns det inte så många universitet att välja på inom EU. En annan orsak är att de svenska lärosätena på senare år varit dåliga på att marknadsföra Erasmus och att studenterna helt enkelt inte känner till det europeiska utbytesprogrammet. Vill skapa fler utbytesplatser För att vända den negativa trenden tänker Internationella programkontoret nu satsa på en internationell informationskampanj. Men det krävs också att universiteten satsar på att skapa fler utbytesplatser, så att fler får möjlighet att resa ut, säger Margareta Sandewall. – Studenterna är ju helt i händerna på sitt lärosäte, finns det inget avtal så är det ju svårt. Där kan man ju se en väldig skillnad. Vore jag student skulle jag titta väldigt noga, och det tror jag många gör också, när man väljer vart man vill läsa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".