Misstänkta för flickmord frias

De två män som förra året satt häktade misstänkta för att ha rövat bort och mördat tioåriga Helén Nilsson från Hörby i Skåne, frias idag från misstankarna. Det är resultatet av en DNA-analys som gjorts i England, som nu friar männen. Men det faktum att man lyckats göra en DNA-profil på den person som mördade Helén Nilsson 1989 betecknas ändå som ett genombrott i utredningen.
– Vi går vidare genom att vi med hjälp av den säkerställda DNA-profil som vi nu fått fram kommer att jämföras med det material som finns i det nationella DNA-registret. Självfallet ska vi göra jämförelser med annat material som vi också har i Helen-utredningen, säger chefåklagare Pär Andersson. Hur många ska man jämföra med? – När det gäller DNA-registret vet inte jag hur många där finns, men jag föreställer mig att det rör sig om ett tusental personer. I övrigt i materialet har vi ett tiotal analyser som jag beslutat om. En av Sveriges mest uppmärksammade mordutreningar har bland annat brottats med problemet att tekniskt kunna binda en gärningsman vid mordet. Genombrott i utredningen De mycket små rester av sperma som hittades på den mördade flickan har tidigare inte gått att DNA-analysera fullständigt. Därför betraktar mordutredarna den nya fullständiga DNA-profilen på gärningsmannen som ett genombrott i utredningen. Det var på kvällen den 20 mars 1989 som den 10-åriga Helén Nilsson rövades bort utanför en affär i Hörby. Sex dagar senare hittades hennes svårt misshandlade och döda kropp gömd i svarta plastsäckar vid ett stenröse utanför Tollarp. Den rättsmedicinska undersökningen visade att flickan hållits fången i flera dygn innan hon mördades. Häktad hade anknytning till Helén De två män som nu friats från mordmisstankarna häktades förra året sedan det visade sig att en av männen tidigare dömts för sexuella övergrepp mot barn. Han hade också enligt polisen en viss anknytning till Helén Nilsson och Hörby. Strax före jul släpptes de ur häktet i avvaktan på analyssvar. Under årens lopp har omkring 15 män varit misstänkta för mordet, men ingen har kunnat bindas vid brottet. Polisen skall nu jämföra den nya DNA-profilen med de män som tidigare varit misstänkta för mordet på Helén Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".