Rysk mångmiljardär fast utomlands – igen

Ryska rättsmyndigheter gör nu ett nytt försök att gripa en landets landsflyktiga mångmiljardärer. Det gäller Vladimir Gusinski, som år 2000 fråntogs sitt ryska medieimperium på grund av rapporteringen om Tjetjenien. Gusinsky har levt i landsflykt sedan dess.
Vladimir Gusinski greps i torsdags av polisen på Atens flygplats. Gripandet skedde med stöd av en rysk efterlysning på den före detta mediemagnaten. Blev rik på privatiseringar Gusinski var en av det fåtal ryssar som tjänade miljarder när privatiseringarna inleddes efter Sovjetunionens sammanbrott. Med hjälp av sin nya rikedom byggde han upp ett medieimperium där NTV och tidskriften Itogi var flaggskeppen. NTV nådde internationellt erkännande för sin rapportering från det krigsdrabbadde Tjetjenien. Itogi var den viktigaste aktuella tidskriften i Ryssland. Gusinskis imperium var kritiskt mot Kremls politik – trots att det ju var den som lagt grunden till hans enorma rikedom. Kreml tröttnade för tre år sedan. Stora skulder Som alla snabbt växande företagsgrupper drogs Most Media med skulder. Det var när lånen inte förlängdes som imperiet bröt samman och Vladimir Gusinski valde att ta pengarna och lämna landet. Han greps ganska snabbt i sin exil på Moskvas begäran. Men myndigheterna i Spanien underkände det ryska bevismaterialet och Gusinski släpptes. Interpol har gjort en liknande bedömning och vägrar att utfärda en internationell efterlysning på honom. Vill få honom utvisad Nu är Gusinski alltså fast igen. Åklagarna i Moskva arbetar febrilt med att formulera en begäran om utvisning. Om den grekiska rättvisan gör en annan bedömning än Spanien och Interpol återstår att se. Misstankarna mot Gusinski är de vanliga i fall som detta – han ska ha lurat ryska staten på miljontals kronor när privatiseringarna genomfördes.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".