Höjd säkerhet i Indien efter Bombaybomber

I måndagens två bombattentat i Bombay i Indien har dödstalet nu stigit till ett femtiotal och många är skadade. I hela landet har man nu höjt säkerheten för att förhindra att oroligheter bryter ut mellan muslimer och hinduer.

Jakten på ledtrådar till explosionerna i Bombay vid monumentet Porten till Indien och vid marknaden nära Mumbadevi-templet pågår. Polisen har gjort raider i slumkvarteren och förhört en rad personer.

Höjd beredskap i Indien
Samtidigt har man höjt beredskapen i hela landet, speciellt vid flygplatser, järnvägsstationer och religiösa byggnader, för att förhindra att oroligheter utbryter mellan hinduer och muslimer. Åtta av dödsoffren var från den närliggande delstaten Gujarat, där mer än 1 000 personer, de flesta muslimer, förra året miste livet i upplopp. De utlöstes av att en muslimsk mobb satte eld på ett tåg med hinduiska pilgrimer.

Poliser längs processionen
Myndigheterna i Gujarat har under tisdagen placerat ut poliser längs hela den väg som de åtta kropparna kommer att färdas, när de ska tillbaka till delstaten för att kremeras. I Bombay säger polisen att man sedan kravellerna i Gujarat förra året fruktat hämndaktioner. Ännu har ingen grupp tagit på sig skulden. Men polisen har pekat ut muslimska extremister som skyldiga till dåden.

Fördöms av FN
Runt om i världen har ledare fördömt gårdagens bombattentat. FN:s Kofi Annan kallade dåden föraktliga. Pakistan kallade dem för terrorhandlingar och USA president George W Bush hoppades att de ansvariga för morden snabbt ska ställas införa rätta. I Bombay marscherade runt 200 muslimer till platsen för det ena attentatet för att hedra dödsoffren. Med svarta sorgband på kläderna bar de plakat som fördömde dådet och kallade det fegt.

Amanda Rydman, Bangkok

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".