LO vill inte ha föreslagen AMF-ordförande

Uppdaterad 17:05
Det blir inte Lennart Jeansson som tar över ordförandeklubban i skandalomsusade AMF. LO står inte längre bakom utnämningen.

Lennart Jeanssons åsikter om lagen om anställningsskydd (las), har fått LO-basen Wanja Lundby-Wedin att meddela att hon inte längre står bakom utnämningen.

– Han gick ut i en fråga som var direkt riktad mot fackföreningsrörelsen. Det går inte att en ordförande agerar så om han ska bygga förtroende i hela styrelsen, säger Wanja Lundby-Wedin.

De båda ägarna, LO och Svenskt Näringsliv var för en vecka sen ense om att nominera Lennart Jeansson som ny styrelseordförande i AMF efter Göran Tunhammar som slutar på egen begäran.

Lennart Jeansson har tidigare varit vice vd på Volvo AB och styrelseordförande i Skandia. Efter mindre än en vecka vill LO inte längre ha Lennart Jeansson som styrelseordförande.

Anledningen är att han gått ut med ett brev till bland annat regeringen, men också till LO och Svenskt Näringsliv där han skriver att han vill ha en modernisering av lagen om anställningsskydd och förändringar i turordningsreglerna. Något som LO:s styrelse inte kunde acceptera.

– Det handlar inte om vad man tycker men ett politiskt agerande gör att vi tyvärr inte kan stå kvar vid den nomineringen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Att LO nu backar om utnämningen innebär att AMF:s bolagsstämma som egentligen skulle äga rum nästa vecka måste skjutas fram i väntan på ett nytt förslag till styrelseordförande.

Hur lång tid det kan ta vet inte Signhild Arnegård-Hansen, ordförande i Svenskt Näringsliv Hon tycker att det hela är olyckligt och tror inte att det blir helt lätt att hitta ett nytt namn.

– Det är svårt för en person att ta på sig det om man känner en osäkerhet inför hur länge förtroendet varar och vad man får och inte får säga, säger Signhild Arnegård-Hansen.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".