Kommunal tror på mer pengar i lokala förhandlingar

Resultatet av Kommunalarbetareförbundets strejk börjar nu visa sig. I tre kommuner har Kommunal förhandlat fram löner som ger runt en halv procent utöver det avtal som tecknades i slutet av maj. Förbundsordförande Ylva Thörn tycker att de resultaten pekar i positiv riktning.
– Resultatet är entydigt. Vi kommer att få mer i de lokala förhandlingar än det utrymme som fanns centralt. Det är precis det vi ville uppnå med ordet ”lägst” i våra avtal. Insikten finns, men det är dessutom väldigt viktigt nu att vi har en press ute som gör att politikerna inte kan krypa bakom några budgetar och säga ”vi kan inte”, säger Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn. – Nu krävs det respekt för våra medlemmar och i den respekten ligger att man ska värdera arbetsmiljön, arbetsorganisationen, möjligheten till att kunna göra ett bra jobb och få betalt för det dessutom, säger Ylva Thörn. Förhandlingar runt om i landet Runt om i landet pågår nu de förhandlingar som i slutänden ska ge Kommunals medlemmar besked om vilka löneökningar de får efter vårens omfattande strejk. I tre kommuner är förhandlingarna redan klara och har gett löneökningar utöver det centrala avtalet på drygt en halv procent. Det betyder en sammanlagd genomsnittlig löneökning på runt 4,5 procent, eller drygt 700 kronor för den med en genomsnittslön på 16 000. Klart till oktober I slutet av september tror Kommunal att förhandlingarna kommer att vara klara i de flesta kommuner. Men då återstår att fördela påslaget mellan olika grupper och individer. Så det kan dröja innan den enskilde kommunalaren får besked om hur mycket högre lönen blir. Just nu är information om vad som pågår viktigt säger Ylva Thörn. – Man har en förväntan ute nu. Det är klart det är viktigt för oss som lokala företrädare att kommunicera och prata med medlemmarna om hur läget ser ut just nu, vilka krav vi går in med och hur resultatet kommer bli, säger Ylva Thörn. ”Inte värt att strejka” Staffan Wärnerstig, som arbetar på återvinningsstationen i Boden och tjänar 15 800 kronor i månaden efter ett långt yrkesliv, tycker inte det var värt att strejka. Men han hoppas att de allra sämst ställda kommer att gynnas i de lokala förhandlingarna. – Man får ju hoppas att det blir så. De som jobbar inom vården och ska sköta gamla och sjuka kryper ju snart på knäna. De plockar ju bort folk och så ska de stackare som blir kvar fortsätta och göra samma jobb som de som åker bort. Vad kommer resultatet blir för dig? – Vi vet ingenting ännu här uppe. För honom, precis som för den stora majoriteten Kommunalare, är det alltså fortfarande oklart hur mycket högre lönen kommer att bli. Det faktum att de lägst avlönade grupperna inom vård och omsorg, enligt det centrala avtalet, ska prioriteras betyder bara att arbetsgivarna i kommuner och landsting ska lägga mer på dem. Pengarna läggs sedan i en pott som fördelas lokalt på den enskilda arbetsplatsen, där prioriteringen kan se annorlunda ut. – Jag tror att vi kommer att göra bra lokala förhandlingar. Tendensen är att vi kommer att få ut mer lokalt. Där är jag förhoppningsfull, säger Ylva Thörn

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".