Flera motorcyklar beslagtogs i samband med tillslaget. Foto: Lars Hedelin/Scanpix.

16 gripna vid tillslag mot Hells Angels

Polis och flera olika myndigheter slog i morse till mot en rad personer med koppling till Hells Angels. 16 personer greps misstänkta för grova ekonomiska brott för mångmiljonbelopp.

– Det är ett långt arbete, ett långt underrättelse-, spanings- och utredningsarbete. Polis, åklagare, skatteverk, kronfogdemyndighet och ekobrottsmyndigheten har varit engagerade på olika sätt, säger Dan Persson, länspolismästare i Värmland, som samordnade tillslaget. 

– Från polisens sida är fem olika polismyndigheter och rikskriminalpolisen som har varit, och är, engagerade i den här operationen, säger Dan Persson. 

När polisens nationella insatsstyrka tidigt i morse slog till mot en rad adresser i fem olika län, var det ett led i det nya samarbetet mellan myndigheter för att lättare komma åt den organiserade brottsligheten.  

Istället för att varje myndighet gör sina egna utredningar har det skapats olika samarbetsgrupper som på så sätt ska öka slagkraften.  

16 personer har alltså tagits in till förhör samtidigt som husrannsakan har gjorts både i klubbhus och privatbostäder.  

På Hells Angels gård utanför Karlstad togs sex personer in och bland annat beslagtogs flera motorcyklar.  

Brotten som de gripna misstänks för är framför allt grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.  

Enligt polisen har de varit inblandade i olika bolag som ska ha lurat samhället på mångmiljonbelopp samtidigt som man har kopplingar till den kriminella mc-världen. 

– Det framkom misstankar om viss brottslighet i något, eller några, av bolagen. Efter viss kartläggning förstärktes de här misstankarna, och så småningom resulterade de i dagens aktion. 

De personer som har frihetsberövats, vilken koppling har de till motorcykelklubben? 

– De har olika koppling, kan man väl säga. En del har mer, en del mindre, säger Dan Persson, länspolismästare i Värmland. 

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se 

Johanna Bergström, SR Värmland
johanna.bergstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".