Förra året gick SAS med över sex miljarder kronor i förlust. <br>Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

En miljard i förlust för SAS i år

Flygbolaget SAS fortsätter att göra stora förluster i spåren av de sämre tiderna. Första kvartalet i år förlorade flygbolaget drygt en miljard kronor.

SAS vd Mats Jansson anser ändå att företaget har en bra kontroll på bolaget, i alla fall när det gäller de nedskärningar som nu genomförs.

– Allt är relativt, det jag säger är att vi har kontroll över den plan som vi genomför själva. Vi genomför alla delar till punkt och pricka. Ingen har kontroll över marknadens utveckling och det är därför det är så viktigt att vara på tårna och försöka läsa av vad som händer, säger Mats Jansson.

Hur ser framtiden ut som ni räknar med i dag?

– Just nu befinner vi oss i en global recession som varken du eller jag har upplevt. Man måste planera för att det blir svettiga år 2009 och 2010. Det gäller att klara sig igenom det för att sen vara med och lyfta igen, säger Mats Jansson.

Ännu en brakförlust, vilken i ordningen börjar bli svårt att hålla reda på. Förra året gick SAS med över sex miljarder kronor i förlust. En stor del hade då att göra med försäljningen av det förlusttyngda Spanair.

Inte helt oväntat har förlusterna fortsatt i år trots de senaste årens många besparingsprogram. SAS har nyligen stakat ut en ny strategi som går ut på att koncentrera verksamheten till affärsresandet i Norden.

Också här ingår besparingar, olönsamma linjer och överkapacitet ska bort, 21 flygplan tas ur trafik samtidigt som personalen minskas kraftigt.

Men även om kostymen krympt alltmer så kan ingen säga när SAS åter kan vara ett lönsamt företag. I stället varnade Mats Jansson i dag för att inte bara det här utan också nästa år ser mörkt ut.

Det senaste i raden av mörka moln är svininfluensen som kommer just inför sommarens bokningar. Mats Jansson hoppas på det bästa.

– Vi har inte hört någonting, folk ringer inte hit och är oroliga. Myndigheterna ger klartecken att fortsätta flyga så vi avvaktar och ser vad som händer, säger Mats Jansson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".