Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk enighet om ny pensionsuträkning

Publicerat tisdag 28 april 2009 kl 16.58

För att inte den ekonomiska krisen ska leda till att pensionerna minskar kraftigt nästa år, har regeringspartierna och Socialdemokraterna enats om att uträkningen av när den så kallade bromsen ska slå till, görs över tre år istället för ett.

Det nya pensionssystemet har funnits sedan 1990-talet och följer den ekonomiska utvecklingen och minskar pensionerna när ekonomin går dåligt för att inte tära på statsbudgeten.  

Nu är det första gången som bromsen ser ut att slå till.  

– Det är inte rimligt att pensionärerna ska drabbas så hårt av ett års kraftigt börsfall. Vi ska komma ihåg att AP-fonderna hade ett väldigt stort börsfall, som får ett kraftigt genomslag på pensionerna. Men genom att titta över de senaste tre åren blir inte effekten så dramatisk, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. 

Det är politisk enighet mellan de fyra borgerliga regeringspartierna och Socialdemokraterna om att ändra uträkningsmodellen för den så kallade bromsen i pensionssystemet.  

Istället för att räkna ut bromsen på ett år så blir det ett genomsnitt över tre år som bestämmer hur stor upp- eller nedräkningen blir. 

Meningen är att förändringen ska börja gälla från den första januari nästa år. 

Förslaget innebär också att det kommer att ta längre tid för ekonomiska uppgångar att slå igenom för pensionärerna. 

Enligt Cristina Husmark Pehrsson är det här ingen stor förändring av pensionssystemet som infördes på 1990-talet. 

Prognoserna visar att, om ingen förändring görs, riskerar pensionärerna att få omkring 500 kronor mindre i pension på grund av effekter av den ekonomiska krisen.  

Nu dämpas nedgången till kanske ett par hundra kronor mindre i månaden, enligt Christina Husmark Pehrsson. 

– Det kanske kan ligga där. Jag kan inte säga exakt idag, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. 

Tror du pensionärerna är nöjda med det? 

– Sedan får vi i sådant fall återkomma i statsbudgeten och i diskussioner. Statsministern har ju sagt att pensionärerna inte ska drabbas på ett orimligt sätt. I sådant fall får vi återkomma till det i höst, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".