Jöran Hägglund

Regeringen i samtal om Volvo och Saab

Framtiden är oviss både för Saab och Volvo. Flera möjliga köpare har besökt Saab i Trollhättan de senaste veckorna, bland andra kinesiska Geely och i går kom de första spekulanterna till Volvo Personvagnar. Flera av intressenterna för också diskussioner med den svenska regeringen.

– Vi träffar ett antal olika intressenter som är intresserade både av Volvo och Saab men vilka de är eller på vilket sätt det kan jag tyvärr inte kommentera, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Hur många har ni träffat de senaste veckorna?

– Det kan jag inte heller kommentera.

Hur går diskussionerna då, vad är det ni diskuterar?

– Det finns ett intresse av att få veta lite mer kring det svenska fordonspaketet och vilka möjligheter det kan ge. Sedan har vi intresse av att få veta lite mer om hur olika intressenter tänker och vad de ser för affärsidé framför sig. Det är mera ett sonderande stadie just nu.

Än så länge är det inte fråga om några direkta förhandlingar om till exempel statsgarantier för lån hos Europeiska Investeringsbanken.

Men Jöran Hägglund poängterar att en eventuell framtida Saab- eller Volvoägare inte får några statsgarantier utan ett avtal om att bilproduktionen ska stanna i Sverige.

– De statsgarantier som vi ställer ut gäller för att bedriva verksamhet i Sverige.

Flera kinesiska bilföretag har länge pekats ut som några av de mest troliga spekulanterna på både Volvo och Saab. Men i förra veckan presenterade fackklubbar på Volvo Personvagnar en undersökning där de pekar på faror med att låta kineser ta över bilfabriken.

Facken pekar bland annat på risken att hamna på teknisk efterkälke på grund av att flera stora underleverantörer har sagt att de inte släpper sin senaste teknik till kinesiskägda företag på grund av risken för industrispionage.

Men Jöran Hägglund säger att regeringen i alla fall just nu inte har några principiella synpunkter på vem som eventuellt tar över Volvo eller Saab.

– Nuvarande ägare har sin fulla rätt att sälja till den de tycker är mest fördelaktig utifrån deras synpunkt. I den meningen så har vi inget veto annat än om man vill ha mera statsgarantier för lån och göra det på ett eller annat sätt.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".