Diabetessjuka får bäst hjälp i grupp

Diabetespatienter som utbildas om sin sjukdom i grupp, av en ledare med goda pedagogiska kunskaper, har ett betydligt bättre blodvärde ett år senare än de som fått enskild utbildning. Det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Patientutbildningen är jätteviktig för diabetiker, säger Liselott Ekeroth, diabetessjuksköterska på Karolinska sjukhuset.

– Patienten är ensam med att ta hand om sin sjukdom under så stor tid så att det krävs att man får undervisning så att man vet hur man ska göra. Man kanske kommer på sjukhusbesök en eller två gånger per år och träffar en sjuksköterska men resten av tiden ska man faktiskt hänga med och förstå vad man ska göra själv, säger Liselott Ekeroth.

Statens beredning för medicinsk utvärdering har granskat de tio senaste årens forskning om den utbildning som diabetespatienter kan få i landet om sin sjukdom och vad de kan göra för att må så bra som möjligt.

Slutsatsen är att de med den vanligaste typen av diabetes, typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, som får undervisning i grupp och av en ledare som har bra pedagogiska kunskaper har ett betydligt bättre blodvärde ett till två år senare än de som fått enskilda genomgångar.

Ordförande för projektet, Karin Wikblad, professor i diabetesvård vid Uppsala universitet, säger att de enskilda genomgångarna knappt visat något resultat.

– Medan däremot den gruppbaserade ger en nivå som ligger i paritet med när man sätter in diabetesläkemedel, säger Karin Wikblad.

Det som förvånade Karin Wikblad mest var att ledarens pedagogiska förkunskaper spelade så stor roll för resultatet. I dag är det vanligast att utbildningsledarna på sjukhus och vårdmottagningar mest har den medicinska kunskapen, säger hon.

SBU gör studien på uppdrag av Socialstyrelsen, som arbetar med nationella riktlinjer för diabetesvården. Trots att grupputbildningen kostar mer för sjukvården är det enligt rapporten billigt i förhållande till de effekter den ger.

Och det här är förstås också väldigt viktigt att veta för landets runt 370 000 svenskar som uppskattas ha typ 2-diabetes.

– Många av våra patienter säger faktiskt att det de skulle ha velat ha det här från början. När de kommer på remiss kan de ha haft sin diabetes i 5-10 år och först då får man komma på den här undervisningen och komma med i en grupp och lära känna andra.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".