Förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar. Foto: Anna Hållams/Scanpix.
Jönköping

Advokat kritisk till rättegången

Uppdaterad 17:28
I dag inleddes den omdiskuterade rättegången mot en 42-årig man som misstänks för upprepade våldtäkter mot en 15-årig flicka i Jönköping. När flickan tog sitt liv valde åklagaren först att lägga ner åtalet, men efter starka protester och överprövning inleddes i dag rättegången.

Det var med en förstärkt säkerhet som rättegången mot 42-åringen påbörjades. Mannen själv satt nedsjunken i stolen och lyssnade med böjt huvud när den nyinsatte åklagaren drog åtalspunkterna, minst sex våldtäkter på den då 14-åriga flickan.

Fallet överprövades efter att det först lades ned av den förre åklagaren då flickan inte längre kunde vittna.

Men den nye åklagaren menar att bevisen ändå bör räcka för att få mannen fälld. Under dagen har rätten bland annat fått se ett videoförhör med flickan.

Åklagarsidan har nu breddat åtalet mot den misstänkte 42-åringen. Bland annat har fler vittnen kallats och man lagt till att mannen bör dömas för att sexuellt ha utnyttjat flickan eller för sexköp av barn när hon fick narkotika i utbyte mot sex.

42-åringen nekar till brott, han medger att de några gånger hade sex, men att det skedde frivilligt. Han uppger också att han inte kände till att flickan var så ung.

Mannens försvarare Elisabeth Nygren menar att det trots debatten aldrig borde ha blivit någon rättegång.

– Jag anser att den förre åklagarens beslut var korrekt. När man inte har någon målsägande att ställa frågor till så är det vanligt förekommande att man lägger ner åtalet. Vi kan inte ställa några frågor och vi kan inte konfrontera henne med olika uppgifter som hon lämnat, säger mannens försvarare Elisabeth Nygren.

Daniel Rundqvist, SR Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".